„Roming kao kod kuće“ u regionu Zapadnog Balkana od 1. jula 2021. godine

01.07.2021

Regulatorna agencija za elektronske komunikacije i poštanske usluge obaveštava korisnike usluga mobilne komunikacione mreže da će počev od 1. jula 2021. godine biti u primeni pravila „rominga kao kod kuće“ u regionu Zapadnog Balkana (u daljem tekstu: regionalni roming), u skladu sa odredbama Sporazuma o snižavanju cena usluga rominga u javnim mobilnim komunikacionim mrežama u regionu Zapadnog Balkana. To podrazumeva ukidanje dodatne naknade za roming na domaću maloprodajnu cenu usluga mobilne komunikacione mreže koju korisnici plaćaju u domaćem saobraćaju, te će moći da koriste ove usluge u regionalnom romingu pod istim uslovima kao u domaćoj mreži.

 

Pravila „rominga kao kod kuće“ uključuju i politiku primerenog korišćenja. Korisnik treba da obrati pažnju na ograničenja u pogledu usluge prenosa podataka u regionalnom romingu za određene domaće tarifne pakete, gde je predviđena dozvoljena količina podataka koju korisnik može iskoristiti u regionalnom romingu, nakon čega plaća i dodatnu naknadu za roming, o čemu detaljnije informacije može dobiti od svog mobilnog operatora.

 

Takođe, politika primerenog korišćenja omogućava sprečavanje zloupotrebe i neprimerenog korišćenja usluga regionalnog rominga od strane korisnika. Veća potrošnja u regionalnom romingu u odnosu na domaći saobraćaj ili duži boravak u posećenim ekonomijama u regionu Zapadnog Balkana u odnosu na Republiku Srbiju tokom perioda od najmanje četiri meseca ukazuju na neprimereno korišćenje usluga regionalnog rominga. U tom slučaju mobilni operator upozorava korisnika i ostavlja mu rok od 15 dana za promenu obrasca korišćenja, nakon čega može otpočeti sa naplatom dodatne naknade za roming na domaću maloprodajnu cenu usluge mobilne komunikacione mreže, a sa tom naplatom prestaje čim potrošnja korisnika više ne upućuje na rizik od zloupotrebe ili neprimerenog korišćenja usluga regionalnog rominga, na osnovu objektivnih pokazatelja utvrđenih Pravilnikom o primeni politike primerenog korišćenja, metodologiji procene održivosti ukidanja maloprodajnih dodatnih naknada za roming i zahtevu koji pružalac usluga rominga podnosi u svrhu te procene („Službeni glasnik RS”, broj 53/21).

 

Mobilni operatori su na svojim internet stranicama objavili opšte uslove pod kojima primenjuju politiku primerenog korišćenja, kao i cenovnike.

 

Telekom Srbija a.d.:

https://mts.rs/Binary/1768/Izmena-OU-u-mobilnoj-mrezi-dopuna-clana-19.pdf

https://mts.rs/Privatni/Mobilna/Roming/mts-roming#tab=tab-one   

 

Telenor doo:

https://www.telenor.rs/sr/o-telenoru/o-nama/uslovi-koriscenja/roming-zapadni-balkan

 

A1 doo:

https://a1.rs/documents/rs/2021/IZMENE-OP%C5%A0TIH-USLOVA-UGOVORA-O-PRETPLATNI%C4%8CKOM-I-KORISNI%C4%8CKOM-ODNOSU-MOBILNE-KOMUNIKACIONE-MRE%C5%BDE-A1-SRBIJA-DOO_JUN2021.pdf

https://a1.rs/o-a1/dodatne_informacije/cenovnici_i_opsti_uslovi

 

Globaltel doo:

https://www.globaltel.rs/opsti-uslovi-koriscenja-regulisanih-usluga-rominga-u-regionu-zapadnog-balkana.pdf

https://www.globaltel.rs/globaltel-prepaid-usluge-u-regionu-zapadnog-balkana.pdf