Za 10 godina preneto više od milion brojeva u mobilnim mrežama

14.07.2021

Navršava se deset godina od kada je korisnicima mobilnih elektronskih komunikacionih mreža u Republici Srbiji omogućena usluga prenosa broja iz mreže jednog u mrežu drugog operatora. Sva tri operatora mobilnih elektronskih komunikacionih mreža, koji poseduju odgovarajuću licencu izdatu od strane RATEL-a, kao i jedan virtualni mobilni operator Globaltel, koji je upisan u evidenciju operatora elektronskih komunikacija koju vodi RATEL, u obavezi su da omoguće prenosivost broja, a  u skladu sa Zakonom o elektronskim komunikacijama („Službeni glasnik RS“, br. 44/10, 60/13-US, 62/14 i 95/18-dr. zakon) i Pravilnikom o prenosivosti broja za usluge koje se pružaju preko javnih mobilnih komunikacionih mreža („Službeni glasnik RS“, broj 101/14). Za proteklih deset godina prenet je ukupno 1 025 771 broj u mobilnim mrežama.

Počev od aprila 2014. godine, prenosivost broja je omogućena i u javnim fiksnim elektronskim komunikacionim mrežama, u skladu sa postupkom regulisanim Pravilnikom o prenosivosti broja u javnim telefonskim mrežama na fiksnoj lokaciji („Službeni glasnik RS“, broj 52/11) koji je RATEL usvojio. Od tada je izvršeno oko 400.000 prenosa geografskih brojeva iz mreže jednog u mrežu drugog operatora, pri čemu je, u uslovima kada se korišćenje fiksne telefonije smanjuje, značajan procentualni odnos prenetih brojeva u odnosu na ukupan broj korisnika i veći nego u mobilnoj telefoniji.

Postupak prenosa broja omogućen je pravnim i fizičkim licima, koji mogu biti registrovani i kao post pejd i kao pri pejd korisnici, čime im je omogućeno da, uz zadržavanje broja, izaberu operatora koji im pod najpovoljnijim uslovima pruža uslugu sa zahtevanim kvalitetom.

RATEL je formirao i Centralnu bazu podataka prenetih brojeva, dok je u cilju omogućavanja korisnicima dobijanja informacija da li je određeni broj prenet u drugu mrežu, razvio i posebnu aplikaciju na adresi www.prenesibroj.rs gde su prikazani i ostali detalji o postupku prenosa broja.

Prenosivost broja postoji u svim zemljama Evropske unije i regiona i smatra se važnim mehanizmom podsticanja konkurencije i liberalizacije tržišta. Zaključak je da je RATEL uspešno odgovorio izazovu omogućavanja prenosivosti broja, koji je zahtevao rešavanje zakonskih, administrativnih i tehničkih pitanja, kao i koordinaciju sa operatorima u mobilnoj i u fiksnoj telefoniji, te da nastavlja sa uspešnim sprovođenjem i koordinacijom celog postupka. Time je velikom broju korisnika usluga mobilne i fiksne telefonije olakšana promena operatora, uz zadržavanja telefonskog broja prilikom prelaska, dok su operatori podstaknuti da budu konkurentniji i da korisnicima nude bolje uslove.