Rezultati regulisanja cena rominga u regionu

09.12.2015
30. juna ove godine počela je primena regulisanih cena rominga u regionu, na osnovu Sporazuma o sniženju cena usluga rominga u javnim mobilnim komunikacionim mrežama između ministarstava nadležnih za oblast elektronskih komunikacija Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Republike Makedonije i Republike Srbije. Nakon tri meseca primene Sporazuma, regulatorna tela svih država potpisnica su pokrenula regionalnu inicijativu da se prikupe i analiziraju podaci o rezultatima regulisanja cena rominga.

U Skoplju je 13.11.2015. godine održan treći sastanak predstavnika regulatornih tela zemalja potpisnica Sporazuma na kome su analizirani kretanje saobraćaja i prihoda od rominga, kao i troškovi operatora, a na osnovu podataka iz upitnika koje su popunili mobilni operatori.

Podaci prikupljeni od sva tri mobilna operatora u Srbiji ukazuju na to da je u trećem kvartalu 2015. godine ostvaren rast saobraćaja za skoro sve usluge koje se u romingu pružaju krajnjim korisnicima. Prihodi su takođe rasli, ali sporije nego saobraćaj, što je rezultat sniženja cena.

Regulatorna tela svih država potpisnica Sporazuma će nastaviti da prate efekte ograničavanja cena rominga u regionu.