Mobilnim operatorima uručene dozvole za radiofrekvencijski opseg na 800 MHz

12.01.2016
Nakon sprovedenog postupka javnog nadmetanja za izdavanje pojedinačnih dozvola za korišćenje radio-frekvencija u radiofrekvencijskom opsegu 791-821/832-862 MHz za teritoriju Republike Srbije, RATEL je mobilnim operatorima TELEKOM SRBIJA a.d., VIP MOBILE d.o.o. i TELENOR d.o.o. uručio dozvole za korišćenje navedenog opsega. Pre uručenja dozvola, sva tri mobilna operatora su ispunila obaveze prema Budžetu Republike Srbije, a ukupan iznos uplaćenih naknada je 105.053.111 evra.

Dozvole je u ime RATEL-a uručio direktor Vladica Tintor, a u ime operatora rešenja su preuzeli: Slobodan Terzić za TELEKOM SRBIJA a.d., Marko Jović za VIP MOBILE d.o.o. i Sonja Lukić za TELENOR d.o.o. Dozvole su operatorima izdate na period od 10 godina, uz mogućnost produženja za još pet godina.

TELEKOM SRBIJA a.d., VIP MOBILE d.o.o. i TELENOR d.o.o. su krajem marta prošle godine, nakon dobijanja dozvola za opseg na 1800 MHz, počeli da pružaju usluge četvrte generacije mobilne telefonije. Novi opsezi za koje su im uručene dozvole omogućiće operatorima da nastave sa unapređivanjem pokrivenosti i brzine interneta u našoj zemlji.