Pripreme za Svetski poštanski Kongres

06.08.2021

27. Svetski poštanski Kongres biće održan u Abidžanu, Obala Slonovače, od 9. do 27. avgusta 2021. Zbog globalne pandemije i ograničenja prilikom okupljanja, malo je verovatno da će predstavnici 192 države članice biti lično prisutni. Sekretarijat Kongresa priprema uslove da se događaj održi u fizičkom i virtuelnom formatu: kongresnu logistiku i tehnologiju koja će se koristiti ako se usvoji hibridna forma rada.

„Prema Poslovniku Svetskog poštanskog saveza (UPU), Kongres se može održati samo uz lično prisustvo predstavnika država članica. Ovo pravilo se može izmeniti tek na samom Kongresu, glasanjem predstavnika koji su fizički prisutni. Ako se usvoji hibridni pristup, zemlje članice moći će koristiti virtuelnu konferencijsku platformu za učešće, pregovaranje i glasanje o čitavom nizu bitnih pitanja“, kaže Siva Somasundram, direktor za politiku, propise i tržišta (DPRM) i plenarni sekretar Kongresa.

„Glavni cilj je omogućiti da se 27. kongres, u slučaju hibridnog pristupa, održi pod istim uslovima kao i običan Kongres, tako da se svi događaji, zadaci, glasanje i procedure koji se obično održavaju u fizičkom formatu obavljaju virtuelno ”.

Virtuelna konferencijska platforma već je uspostavljena i koristila se proteklih godinu dana za sastanke Administrativnog veća i Veća za poštanske operacije.

UPU  je uoči Kongresa održao dvonedeljnu obuku za korišćenje elektronskog sistema glasanja i verifikaciju akreditiva delegata. Na 27. Kongresu UPU-a učestvuje 2000 predstavnika iz 192 zemlje sveta.

Srbija je jedna od dvadeset dve države koje su bile osnivači Svetskog poštanskog saveza.

Svetski poštanski savez (UPU), sa sedištem u Bernu, osnovan je 1874. druga je najstarija međunarodna organizacija na svetu. UPU je primarni forum za saradnju između nacionalnih  poštanskih sektora. Ispunjava savetodavnu, posredničku , ulogu povezivanja, pruža tehničku pomoć gde je to potrebno. Postavlja pravila za međunarodne razmenu i daje preporuke za stimulisanje rasta obima pošte, paketa i finansijskih usluga i poboljšanje kvaliteta usluga za korisnike. UPU se sastoji od 4 tela: Kongres, Upravni savet, Međunarodni biro i Veće.