Prihvaćen predlog jedinstvene orbitalne pozicije budućih satelitskih mreža Republike Srbije

19.05.2021

Međunarodna unija za telekomunikacije (International Telecommunication Union - ITU) je prihvatila predlog jedinstvene orbitalne pozicije 26.7 º W i radio-frekvencijskih kanala budućih satelitskih mreža Republike Srbije u fiksnoj satelitskoj službi FSS (Fixed Satellite Service) i radio-difuznoj satelitskoj službi BSS (Broadcast Satellite Service).

Na osnovu međunarodnog Pravilnika o radio-komunikacijama određeni radio-frekvencijski opsezi, namenjeni satelitskoj službi, koriste se za razvoj satelitskih Planova, i to: Plana raspodele za fiksnu satelitsku službu - Appendix 30B i Plana raspodele za radio-difuznu satelitsku službu - Appendices 30&30A. Republika Srbija, kao zemlja članica ITU-a, ima pravo na dodelu geostacionarnih satelitskih orbita i odgovarajućih radio-frekvencijskih kanala i na upis svoje buduće satelitske mreže u odgovarajući plan (bez vremenske obaveze puštanja u rad satelitske mreže).

Trenutno stanje u okviru Appendix 30B  i  Appendices  30&30A  za Republiku Srbiju je sledeće:

  1. U okviru Appendix 30B Republika  Srbija nema upisanu dodelu. U okviru ovog  plana postoji mreža na orbitalnoj poziciji 43.04 º E koju sada dele zemlje regiona (dodela koja se vodi na bivšu državu SFR Jugoslaviju). Po dobijanju jedinstvene orbitalne pozicije za Republiku Srbiju i upisa u Plan  Appendix 30B  Republika Srbija će biti isključena iz ove zajedničke dodele.
  2. U okviru Appendices 30&30A, Republika Srbija ima dodeljenu orbitalnu poziciju 7 º W, i pravo na korišćenje 10 radio-frekvencijskih kanala širine 27 MHz (sa veoma nepovoljnom ekvivalentnom zaštitnom marginom).

Jedan od rezultata Svetske konferencije o radio-komunikacijama (Word Radio Communication Conference  -  WRC-19)  je bila izmena  Annexa 7, Appendices  30&30A, čime je određenim administracijama, među kojima je i Republika Srbija, omogućeno da podnesu zahtev za nove dodele na orbitalnim pozicijama od 37 º W do 10 º E, koje do sada nisu bile raspoložive. Na konferenciji je usvojena i nova Rezolucija 559 (COM5/3), kojom se propisuje način podnošenja zahteva, koji podrazumeva dostavljanje podataka za novu satelitsku mrežu i za silaznu vezu svemirske stanice  (downlink)  i za komunikacione linkove  (feeder links),  istovremeno.

Na osnovu trenutnog stanja satelitskih dodela za Republiku Srbiju,  kao i usvojene regulative, u Agenciji je postavljen cilj da Republika Srbija pokuša da dobije istu orbitalnu poziciju za oba  plana  (Appendices  30&30A  i  Appendix 30B),  što bi omogućilo velike pogodnosti prilikom implementacije i eksploatacije. Nakon višemesečnih analiza i proračuna interferencija buduće satelitske mreže Republike Srbije sa postojećim satelitskim mrežama u Planu/Listi, a uz neposrednu komunikaciju sa kolegama iz ITU, definisan je predlog orbitalnih pozicija i radio-frekvencijskih kanala za naše mreže. Rezultat izvršenih analiza je predlog jedinstvene orbitalne pozicije 26.7 º W za Republiku Srbiju koji je i zvanično dostavljen ITU, a nakon toga i objavljen  (Submissions received under Resolution 559 [COM5/3] (WRC-19):https://www.itu.int/en/ITU-R/space/plans/Pages/Orbital_Pos_AI14_WRC19.aspx

Nova mreža Republike Srbije SRB00000 u planu Appendix 30B  (objavljena u BR IFIC-u broj 2936, 22.12.2020. godine) sa frekvencijskim opsegom od 800 MHz  i  nova mreža SRB_BSS u planu  Appendices  30&30A  (objavljena u BR IFIC-u broj 2932, 27.10.2020. godine)  sa  frekvencijskim  opsegom  od 270 MHz  imaju  istu orbitalnu poziciju  na  26.7 º W.

Pozitivan odgovor ITU na naš predlog u smislu dobijanja iste orbitalne pozicije za  FSS  plan  (Appendix 30B)  i BSS  plan  (Appendices  30&30A)  je značajan prvenstveno zbog finansijskog efekta, bilo da Republika Srbija u budućnosti postavi svoj satelit ili iznajmljuje svoje resurse, jer je daleko ekonomičnije postaviti jedan satelit za ceo frekvencijski opseg dodeljen za FSS plan  (Appendix 30B)  i za BSS plan (Appendices  30&30A) (800 MHz + 270 MHz), umesto 2 satelita za 2 orbitalne pozicije i odgovarajuće širine frekvencijskih opsega, imajući u vidu da se cena opreme i troškovi lansiranja jednog satelita kreću od 200 do 400 miliona dolara.

Od datuma objave mreža Republike Srbije u BR IFIC-u započet je proces koordinacije sa administracijama zemalja na koje utiču  naše  dodele. U toku procesa degradirane mreže dostavljaju komentare na naš zahtev i tom prilikom se usaglašavaju konfiguracije (Republika Srbija zadržava staru orbitalnu poziciju 7 ° W, u Planu  Appendices  30&30A, sve do dodele nove predložene konfiguracije, koja ostaje takođe rezervisana za Republiku Srbiju do momenta upisa u Plan).

Paralelno sa procesom koordinacije, Agencija je započela i proces pripreme kontribucije ka ITU grupi WP4A (Efficient orbit/spectrum utilization for FSS and BSS). Cilj kontribucije je izmena međunarodne regulative, odnosno izmene pravila za koordinaciju u procesu dodele u FSS Planu (Appendix 30B),  kako bi se uveli manje restriktivni kriterijumi za zemlje koje prvi put podnose zahtev za upis u Plan. Očekujemo da i ostale zemlje koje prvi put podnose zahtev za upis u Plan budu potpisnice ove kontribucije, s obzirom na zajednički interes. Ukoliko predlog bude prihvaćen od strane grupe WP4A, koja zaseda u julu 2021. godine, kontribucija se dostavlja za usvajanje na prvoj sledećoj Svetskoj konferenciji o radio-komunikacijama 2023. godine (WRC-23).