Onlajn konferencija „Univerzalno povezivanje za post-pandemijsku digitalnu Evropu“

29.09.2021
Regulatorni forum ITU-EKIP za Evropu na temu „Univerzalno povezivanje za post-pandemijsku digitalnu Evropu“ održan je 27-28. septembra u onlajn formatu. Forum su organizovale Kancelarija za Evropu Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU) i Agencija za elektronske komunikacije i poštanske usluge Crne Gore (EKIP) sa ciljem pružanja prostora za diskusiju o regulaciji i izazovima IKT sektora u kontekstu ekonomskog oporavka od posledica pandemije izazvane virusom COVID-19.
 
Ovaj skup se održao u okviru Regionalne inicijative ITU za Evropu posvećene širokopojasnoj infrastrukturi, radiodifuziji i upravljanju RF spektrom. Ovo je bila jedinstvena prilika da se razgovara o strategijama i politici širokopojasnog pristupa u regionu, sa posebnom osvrtom na tržišta fiksnih i mobilnih elektronskih komunikacija i o ulozi nacionalnih regulatornih tela.
 
Regionalni regulatorni forum ima dugogodišnju tradiciju za region Evrope i predstavlja referentnu tačku o regulatornim pitanjima za sve zainteresovane strane na nivou Evrope. Forum se nadovezuje na rezultate Globalnog simpozijuma za regulatore ITU (GSR-21) i Smernice najbolje prakse za 2021. godinu i posvećen je njihovom sprovođenju na regionalnom nivou.
 
Međunarodna konferencija „Regulatorna delatnost u sektoru elektronskih komunikacija“ jedan je od vodećih skupova regulatora na kom se raspravlja o različitim aspektima regulisanja tržišta elektronskih komunikacija. Skup u formi Regionalnog regulatornog foruma se tradicionalno održava u okviru ITU Regionalne inicijative za Evropu o Širokopojasnoj infrastrukturi, radiodifuziji i upravljanju RF spektrom.
 
U okviru ceremonije otvaranja, učesnicima skupa su se obratili predstavnici ITU, Evropske komisije i nacionalnih regulatornih tela iz regiona. U svom uvodnom obraćanju Dragoljub Stefanović, tehnički direktor Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge predstavio je najvažnije aktivnosti RATEL-a otkako je počela pandemija, koje treba da doprinesu unapređenju digitalne povezanosti u Srbiji. Naglasivši značaj razvoja širokopojasne infrastrukture, predstavnik RATEL-a je posebno istakao rezultate postignute u oblasti mapiranja infrastrukture namenjene za deljeno korišćenje primenom GIS sistema, kao i regulatorne aktivnosti vezane za kreiranje uslova za uvođenje 5G tehnologije u Republici Srbiji. Takođe je istakao inicijative RATEL-a u okviru aktivnosti Nacionalnog CERT-a, koje imaju za cilj informisanje javnosti, jačanje kapaciteta i podizanje svesti o potencijalnim rizicima na polju informacione bezbednosti.