Oktobar - mesec informacione bezbednosti

06.10.2021

Nacionalni  CERT Republike Srbije, u okviru RATEL-a, obeležava oktobar kao mesec informacione bezbednosti sprovođenjem kampanje “Odbrani se znanjem“, koja ima za cilj podizanje svesti o značaju informacione bezbednosti kroz informisanje o aktuelnim sajber rizicima i incidentima, kao i o načinima prevencije i zaštite. 

Kampanja obuhvata vebinar za mala i srednja preduzeća, obuku zaposlenih i medijsku radionicu za novinare i studente novinarstva. Vebinar za mala i srednja preduzeća će pružiti informacije o aktuelnim dešavanjima u oblasti informacione bezbednosti, besplatnim alatima koji mogu biti od koristi u svakodnevnom poslovanju malih i srednjih preduzeća, kao i o preporukama za siguran rad i umanjenje rizika poslovanja. Datum održavanja vebinara je 20.10.2021. godine i sva zainteresovana mala i srednja preduzeća se mogu prijaviti putem mejl adrese: office@cert.rs.

Mesec informacione bezbednosti obeležava se širom sveta, a u Evropi je prvi put obeležen 2012.godine, kada je i osmišljen slogan „Informaciona bezbednost je zajednička odgovornost“ koji je ujedinio države Evrope u borbi protiv sajber pretnji. Od tada, svake godine, kampanja promoviše ne samo sigurnije korišćenje interneta, već se pružaju i obuke u cilju edukacije krajnjih korisnika i suočavanja sa novim izazovima.