Održana radionica o mrežama 5G u organizaciji Grupe nezavisnih regulatora (IRG)

18.10.2018

U Briselu je 18. oktobra održana radionica namenjena direktorima nacionalnih regulatornih tela za oblast elektronskih komunikacija, u organizaciji Grupe nezavisnih regulatora, na temu trenutnog stanja razvoja i primene mreža pete generacije (5G) i njihovog uticaja na regulativu u ovoj oblasti.

Direktor RATEL-a dr Vladica Tintor je bio moderator prve sesije, koja se bavila primenom mreža 5G. Učesnicima radionice su svoje iskustvo preneli predstavnici istraživačkih centara, kompanija i regulatornih tela, i to: programski direktor IMEC Michael Peters, rukovodilac inovativnih tehnologija italijanskog regulatora AGCOM Vicenco Lobianco, direktor razvoja eBOS Loizos Christofi i ekonomski konsultant Dan Maldom. Prezentacije govornika pokrenule su aktivnu diskusiju svih učesnika radionice, što govori o aktuelnosti pripreme početka primene 5G tehnologije.

Drugi deo radionice bio je posvećen načinu na koji regulatorna tela mogu da podstaknu razvoj mreža 5G, primenom odgovarajućih mera u oblasti regulisanja RF spektara i infrastrukture.

Radionica je završena predstavljanjem rezultata studije o mrežama 5G koju je pripremila konsultantska kuća DotEcon.