Drugi sastanak Foruma saradnje regulatornih tela za elektronske komunikacije Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Srbije

07.11.2018

RATEL je 7. novembra bio domaćin drugog sastanka Foruma saradnje regulatornih tela za elektronske komunikacije Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Srbije, kome su prisustvovali direktori sva četiri regulatorna tela sa svojim saradnicima. Na dnevnom redu sastanka su se našle ključne teme za regionu saradnju, koje se pre svega odnose na primenu regulisanih cena regionalnog rominga, analizu cena međunarodne terminacije, usaglašavanje koordinacionih sporazuma o upravljanju radio-frekvencijskim spektrom, kao i na zajedničke projekte koji bi se finansirali iz fondova Evropske unije. Ovakav vid saradnje i razmene informacija pokazao se kao izuzetno koristan i efikasan način rešavanja pitanja od značaja za sve učesnike Foruma.

Ovom prilikom je potpisan Protokol o saradnji između Agencije za elektronske komunikacije Republike Makedonije (AEK) i Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge Republike Srbije (RATEL) radi proširivanja oblasti saradnje, definisane postojećim Memorandumom o razumevanju, na poslove koji se odnose na zaštitu od incidenata u IKT sistemima iz nadležnosti ova dva nacionalna regulatorna tela.