Održan vebinar „Od Zakona o informacionoj bezbednosti do standarda“

28.08.2020

U saradnji sa Institutom za standardizaciju, Ministarstvom za trgovinu, turizam i telekomunikacije i Ministarstvom unutrašnjih poslova održan je besplatan vebinar namenjen zaposlenima u zdravstvu.

Učesnicima su predstavljene obaveze predviđene propisima u oblasti informacione bezbednosti, kao i Model Akta o bezbednosti koji je Nacionalni CERT pripremio kao vid podrške operatorima IKT sistema od posebnog značaja. Istaknuta je važnost primene, ali i provere primenjenih mera zaštite propisanih Zakonom o informacionoj bezbednosti u zdravstvenom sektoru.

Načelnik MUP-CERT-a Nebojša Jokić je predstavio trenutno stanje u oblasti informacione bezbednosti, aktuelne napade u Srbiji i inostranstvu i izneo preporuke za prevenciju od bezbednosnih incidenata.  Inspektorka informacione bezbednosti iz MTTT-a, Marija Popović, predstavila je delokrug nadležnosti ministarstva i približila sam nadzor, kao i način na koji se sve zakonom propisane obaveze mogu najefikasnije ispuniti. Predstavnici Nacionalnog CERT-a Daniela Andrović i Maja Lakušić su ukazale na ranjivosti i pretnje u zdravstvenom sektoru, predstavile Model Akta o bezbednosti i dale praktične savete za izradu akta. Violeta Nešković-Popović rukovodilac sektora za međunarodnu saradnju, informisanje i izdavačku delatnost u Institutu za standardizaciju približila je seriju standarda SRPS ISO/IEC 27000 i njihovu povezanost sa Zakonom o informacionoj bezbednosti.

Ovo je bio prvi vebinar na temu Akta o bezbednosti u našoj zemlji, na kome su učesnici mogli da čuju konkretne savete za primenu mera zaštite propisanih Zakonom o informacionoj bezbednosti.