Novi putevi razvoja poštanskih usluga na 27. Kongresu

20.08.2021

Protekle dve nedelje predstavnici 192 zemlje članice Svetskog poštanskog saveza razgovarali su o ključnim temama međunarodnog poštanskog saobraćaja najavljujući mogućnost uvođenja u poštansku delatnost i usluge iz drugih oblasti privrede, kao što su digitalne finansijske usluge.

Treća nedelja 27. Svetskog poštanskog kongresa predviđena je za Plenarno zasedanje na kom se usvajaju akti koji su već usaglašeni na različitim komitetima.

Kongres je, naime, doneo odluku da nema online glasanja. Glasanje se obavlja neposredno, prisustvom predstavnika zemlje koja je član Svetskog poštanskog saveza. Omogućeno je glasanje uz specijalna ovlašćenja o zastupanju drugih zemalja data predstavnicima zemalja koji su fizički prisutni.

Poslednja nedelja rada Kongresa, predviđena je i za izbor  generalnog direktora i zamenika generalnog direktora internacionalnog biroa, kao i za izbor članova administrativnog saveta i operativnog veća.

U ime delegacije Republike Srbije Kongresu prisustvuje dr Nikola Trubint koji će imati i specijalna ovlašćenja Republike Gruzije za diskusiju i glasanje po svim važnim pitanjima, kao i za učešće u konstitutivoj sednici Poštanskog operativnog veća.

Kongres možete pratiti na sledećem kanalu: https://youtu.be/P5kedYAwldM.