Izabrani generalni direktor i zamenik generalnog direktora Svetskog poštanskog saveza

27.08.2021

„Masahiko Metoki, prvi potpredsednik Pošte Japana za  međunarodne poslove, izabran je za generalnog direktora, dok je Marjan Osvald, viši savetnik rukovodstva Pošte Slovenije za međunarodne odnose,  izabran za zamenika generalnog direktora Međunarodnog biroa Svetskog poštanskog saveza na 27. Svetskom poštanskom kongresu održanom u  Abidžanu, Obala Slonovače. Mandat izabranih je 4 godine sa mogućnošću da još jednom budu izabrani, a na dužnost stupaju 1. januara 2022. godine.“

 „Obećavam da ću raditi u korist svih članica Svetskog poštanskog saveza i da ću pažljivo slušati svakog od vas, uzimajući u obzir razlike koje postoje između svih nas,“ rekao je gospodin Metoki koji je izabran u prvom krugu sa 102 glasa. Sadašnji generalni direktor Svetskog poštanskog savez,a Bishar A. Husein, rekao je da su zemlje članice izrazile poverenje u gospodina Metokia i u Japan da predvode Savez u narednim godinama. Čestitao je Vladi i delegaciji Japana na ovom izuzetnom uspehu.

Gospodin Osvald je izabran za zamenika generalnog direktora nakon dva kruga glasanja i u svom obraćanju je obećao da će se boriti za odgovornost, transparentnost i poslovnu etiku.

Na 27. Kongresu su izabrani i predstavnici zemalja članica za  Administrativni  Savet koji upravlja Savezom između dva Kongresa i Savet za poštanske operacije u čijem radu učestvuju poštanski operatori zemalja članica.

Kongres se završava danas, posle tronedeljnog rada, a više informacija o navedenom izboru, ministarskoj konferenciji, kao i održanim sesijama mogu se naći na sledećim linkovima:

https://www.upu.int/en/Universal-Postal-Union/About-UPU/Bodies/Congress/Elected-UPU-Leadership

https://www.upu.int/en/Universal-Postal-Union/About-UPU/Bodies/Congress#ministerial-conference

https://www.upu.int/en/Events/Side-Events-27th-Universal-Postal-Congress