Memorandum o saradnji sa Kraljevinom Norveškom

11.12.2019

U okviru projekta “Norveška za vas - Srbija” Memorandum o razumevanju za sprovođenje ovih aktivnosti potpisali su Tatjana Matić državna sekretarka Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, dr Vladica Tintor direktor Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL), zamenica ambasadora Kraljevine Norveške Jane Knutrud i šefica Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge u Srbiji (UNOPS) Mikela Telatin.

Kraljevina Norveška podržaće jačanje informacione bezbednosti Vlade Republike Srbije sa 1,2 miliona evra. Biće pružena podrška u izradi nacrta Strategije za razvoj informacione bezbednosti za naredni period, i reviziji kriterijuma za identifikaciju kritične informacione infrastrukture (KII) u Republici Srbiji, nabavljena  oprema za platformu za izvođenje sajber vežbi, koja će se koristiti za vežbe koje oslikavaju scenarija pravih sajber napada i odbrane za predstavnike Nacionalnog centra za prevenciju bezbednosnih rizika u IKT sistemima Republike Srbije (NacionalniCERT u okviru RATEL-a), i ostalih CERT-ova u Srbiji.

 „Srbija i Norveška imaju dobre bilateralne odnose naročito kroz integraciju i saradnju na Zapadnom Balkanu, pa je vrednost ovog projekta time još veća. Nacionalni CERT pri RATEL-u dobiće platformu kojom će unaprediti kapacitete i tehničke mogućnosti. Resorno ministarstvo postavilo je čvrste temelje kroz Zakon o informacionoj bezbednosti i Strategiju razvoja informacione bezbednosti, a neophodno je dalje razvijanje kapaciteta, CERT-a i svih drugih institucija koje se bave kritičnom informacionom infrastrukturom“, rekla je državna sekretarka Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Ove aktivnosti uz podršku Kraljevine Norveške biće sprovedene do septembra 2021. godine.

„RATEL je obezbedio profesionalni data centar u kojem će se nalaziti kompletna oprema neophodna za rad platforme za simulaciju napada i odbrane, i tako ćemo organizovati nacionalne sajber vežbe za predstavnike CERT-ova u Srbiji. Ovo je zaista jedinstven primer partnerstva sa Kraljevinom Norveškom i UNOPS-om, koje pruža značajan i vidljiv napredak u oblasti informacione bezbednosti”, rekao je direktor RATEL-a Vladica Tintor.

Prema rečima zamenice ambasadora Kraljevine Norveške Jane Knutrud, podrška Norveške od 1,2 miliona evra doprineće razvoju strateškog okvira sa fokusom na standarde EU, kao i povećanju informacione bezbednosti.

“Potpisivanjem ovog Memoranduma o razumevanju, potvrdili smo posvećenost razvojnim prioritetima Vlade Srbije kao što je digitalizacija, ali i proces pristupanja Evropskoj uniji, jer pomoći ćemo zemlji da uskladi svoje regulative sa evropskim pravilima i normama”, rekla je Knutrud.

Projekat „Norveška za vas – Srbija“ sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge UNOPS u Srbiji.

“Kroz ovaj projekat koji finansira Kraljevina Norveška i sprovodi UNOPS, pružamo podršku Ministarstvu i RATEL-u u unapređenju strategija i regulative u oblasti informacione bezbednosti, ali i nabavljamo opremu, softver i neophodne licence”, rekla je šefica kancelarije UNOPSa u Srbiji Mikela Telatin.

Projekat “Norveška za vas - Srbija” ima za cilj da doprinese ravnomernom društveno-ekonomskom razvoju u Srbiji kroz povećanje mogućnosti zapošljavanja, posebno ranjivih i marginalizovanih grupa, podršku socijalnoj koheziji, unapređenje lokalne infrastrukture, podršku integracijama Republike Srbije u Evropsku uniju i jačanje informacione bezbednosti Vlade Republike Serbije. Projekat finansira Kraljevina Norveška sa 6,18 miliona evra, a aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).