Predstavnik Nacionalnog CERT-a Srbije održao predavanje na prestižnom evropskom centru za sajber bezbednost George C. Marshall

13.12.2019

Na poziv prestižnog evropskog centra za sajber bezbednost ''George C. Marshall European Center for Security Studies'' (https://www.marshallcenter.org/mcpublicweb/en/), predstavnik RATEL-a održao je predavanje iz oblasti informacione bezbednosti, pod nazivom ''Public Awareness in Practice’’.

Svake godine se u ovom centru održavaju različiti tipovi obuka iz ove oblasti, a jedan od najznačajnijih je upravo PCSS Course (Program on Cyber Security Studies) koji se održava svakog decembra u Garmiš-Partenkirhenu (Nemačka).

Ove godine, na PCSS Course-u predavanje će održati preko četrdeset eksperata iz oblasti informacione bezbednosti, od kojih možemo izdvojiti predstavnike Evropske unije, Univerziteta Oksford iz Velike Britanije, nacionalnog Instituta za standarde i tehnologije (NIST), NTT Corporation iz Japana, Federalnog istražnog biroa (FBI), Majkrosofta, Ministarstva odbrane Holandije, Lufthanse, zatim predstavnici NATO, Sajber komande Afrike, Evrope i SAD, kao i mnogi drugi.

Ovogodišnjem predavanju prisustvuje 90 učesnika iz 60 zemalja sveta. Predavanje je, između ostalog, sadržalo modele iz prakse koje je Nacionalni CERT Republike Srbije sprovodio u okviru svojih dosadašnjih aktivnosti, a koje su usmerene na podizanje svesti celokupne javnosti u oblasti informacione bezbednosti.

Razmena iskustava i znanja sa ostalim predavačima i učesnicima je bila od izuzetnog značaja, kako sa stanovišta upoznavanja sa novim modelima pristupa zaštite bezbednosti informacionih sistema u svetu, tako i daljeg razvoja Nacionalnog CERT-a, odnosno podizanja kadrovskih i tehničkih kapaciteta kako bi, u logističkom i stručnom smislu, mogao da odgovori na složene izazove u oblasti informacione bezbednosti u Republici Srbiji.