Evropski regulatori pohvalili organizaciju Berec-a u Beogradu

06.03.2020

U Beogradu je završen najveći skup regulatora elektronskih komunikacija na nivou Evrope, dvodnevna 42. plenarna sednica Tela evropskih regulatora za oblast elektronskih komunikacija (BEREC) i generalna skupština Grupe nezavisnih regulatora (IRG).

Sastanku je prisustvovalo više od 30 zemalja, a razgovaralo se, između ostalih tema, o bezbednosti upotrebe 5G mreža i ukidanju rominga na Zapadnom Balkanu. 

Od sredine sledeće godine ne bi trebalo da postoje roming naknade u regionu, a sledeći korak je da se, pre svega na političkom nivou, a potom i na stručnom, razgovara o potpunom ukidanju rominga između zemalja EU i našeg regiona, rekao je direktor RATEL-a Vladica Tintor.

"Proces sniženja cena rominga u Evropskoj uniji trajao je skoro 10 godina da bi došli u situaciju da rominga između zemalja EU nema", objasnio je Tintor koji je podsetio da je Srbija, prateći evropsku metodologiju ukidanja rominga između zemalja članica EU, postigla sporazum da se cene rominga prvo snize, a zatim i ukinu u regionu.

Direktor švedske Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge Dan Sjoblom (Dan Sjöblom), koji ove godine predsedava BEREC-om je rekao da oni podržavaju inicijativu da se roming u regionu potpuno ukine, kao i između regiona i EU.

"Poznata nam je inicijativa koja je prisutna u ekonomijama Zapadnog Balkana. Naravno, u ovom trenutku ne možemo da vam damo tačne datume, međutim, pružamo podršku i idemo u tom smeru", rekao je Sjoblom.

Predstavnici zemalja učesnica na sastanku u Beogradu istakli su kao jednu od najvažnijih tema o kojima su razgovarali tokom dva dana - pitanje informacione bezbednosti u 5G mrežama, s obzirom na to da se ova tehnologija uvodi u brojnim zemljama, kao i u Srbiji.

"To su buduće mreže za koje očekujemo da od sledeće godine budu prisutne i u Srbiji. Veliki broj ljudi će komunicirati preko tih mreža, ali ono što je još bitnije, jeste da će veliki broj uređaja da komunicira preko ovih mreža, i to jeste jedna od novina koje 5G mreže donose - međusobna komunikacija uređaja", objasnio je direktor RATEL-a.

Važno je da operatori koji pružaju usluge ali i korisnici koji ih koriste poštuju sve što struka i regulatori nalažu, a kako ne bi došlo do neželjenih situacija.

Među temama koje su razmatrane prilikom zasedanja u prethodna dva dana su izveštaj o uporednim podacima o međunarodnom romingu za Zapadni Balkan, Smernice o mrežama velikih kapaciteta, kao i Smernice o parametrima kvaliteta internet usluga koje se pružaju krajnjim korisnicima.