test

20.06.2011

Telekomu Srbija a.d. odobrena promena cena usluga u fiksnoj telefoniji

16. 06. 2011.

Na osnovu svojih nadležnosti proisteklih iz odredaba Zakona o elektronskim komunikacijama, Republička agencija za elektronske komunikacije je donela dva rešenja kojima je Preduzeću za telekomunikacije „Telekom Srbija“ a.d odobrila promenu cena usluga u fiksnoj telefoniji.

„Telekom Srbija“ a.d. je proglašen za javnog telekomunikacionog operatora sa značajnim tržišnim udelom za uslugu javne fiksne telekomunikacione mreže odlukom Upravnog odbora Agencije od 24. marta 2006. godine. Saglasno svojim obavezama, „Telekom Srbija“ a.d. je dostavio Regulatorni izveštaj o primeni troškovnog principa za 2010. godinu, sastavljen u skladu sa Pravilnikom o primeni troškovnog principa, odvojenih računa i izveštavanju od strane telekomunikacionih operatora sa značajnim tržišnim udelom.

Nakon izvršene analize Regulatornog izveštaja, RATEL je doneo sledeća rešenja o cenama usluga zasnovanim na troškovnom principu:

1. Odobrava se Preduzeću za telekomunikacije „Telekom Srbija“ a.d. da izvrši promenu cena za usluge javne fiksne telekomunikacione mreže, tako da, počev od 01. avgusta 2011. godine:

mesečna telefonska pretplata, za direktan telefonski priključak za rezidencijalne i biznis pretplatnike iznosi 430 dinara bez PDV-a;

cena telefonskog impulsau fiksnoj mreži za rezidencijalne i biznis pretplatnike iznosi 0,4043 dinara bez PDV-a;

cenajednog minuta telefonskog razgovora (bez PDV-a) u okviru fiksne mreže za rezidencijalne i biznis pretplatnike iznosi:

Vrsta saobraćaja

Jak saobraćaj

Slab saobraćaj

Mesni (lokalni) saobraćaj

0,92 dinara

0,46 dinara

Međumesni saobraćaj

1,41 dinara

0,705 dinara

Vreme slabog saobraćaja:

– od 21:00 do 07:00 časova radnim danom i subotom,

– od 07:00 časova nedeljom, državnim i verskim praznikom (osim onih koji se praznuju radno) do 07:00 časova narednog dana.

Preduzeće za telekomunikacije „Telekom Srbija“ a.d. se obavezuje da:

– sve ostale cene telefonskih razgovora za biznis pretplatnike izjednači sa cenama telefonskih razgovora koje važe za rezidencijalne pretplatnike, počev od 01. avgusta 2011. godine,

– u okviru pretplate obezbedi 300 besplatnih impulsa rezidencijalnim korisnicima fiksne telefonije, počev od 01. avgusta 2011. godine,

– o izmeni cena definisanoj ovim rešenjem na adekvatan način obavesti svoje korisnike, najmanje 30 dana pre početka primene ovog rešenja.

Cena impulsa nije promenjena, a promena cene minuta mesnog i međumesnog saobraćaja će se izvršiti skraćenjem impulsnog intervala za lokalni poziv i produženjem impulsnog intervala za međumesni poziv. Impulsni intervali za ostale pozive iz fiksne mreže će ostati nepromenjeni.

Cena minuta razgovora u međumesnom saobraćaju je smanjena u odnosu na trenutno važeću cenu, dok je cena za lokalni saobraćaj povećana, ali je i dalje među najnižim cenama u regionu. Ilustracije radi, cena lokalnog poziva u Makedoniji i Bosni i Hercegovini iznosi oko 1,5 dinara/min, dok je cena međumesnog poziva u najvećem broju država u regionu veća od 3 dinara/min. Cena mesečne pretplate za direktan telefonski priključak je povećana, ali je još uvek znatno niža od prosečne cene u regionu (koja iznosi oko 690 dinara), pri čemu su u obzir uzete sledeće države u okruženju – Mađarska, Rumunija, Bugarska, Makedonija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina i Hrvatska.

Cene su određene primenom troškovnog principa sa ciljem postepenog otklanjanja dispariteta cena na domaćem tržištu u odnosu na zemlje u okruženju, ali i uz uvažavanje socijalnog aspekta i opšte kupovne moći stanovništva, kao i Revidiranog Memoranduma o budžetu i ekonomskoj i fiskalnoj politici za 2011. godinu sa projekcijama za 2012. i 2013. godinu, koji je usvojila Vlada Republike Srbije. Agencija je odredila da cena mesečne pretplate za direktan telefonski