Telo evropskih regulatora za elektronske komunikacije (BEREC) objavilo Smernice za sprovođenje evropskih propisa o mrežnoj neutralnosti od strane nacionalnih regulatora

31.08.2016
Nakon sprovedenih sveobuhvatnih javnih konsultacija, Telo evropskih regulatora za elektronske komunikacije (BEREC) je 30. avgusta 2016. godine objavilo Smernice za sprovođenje evropskih propisa o mrežnoj neutralnosti od strane nacionalnih regulatora (Guidelines on the Implementation by National Regulators of European Net Neutrality Rules).

Smernice pružaju nacionalnim regulatornim telima uputstva za implementiranje propisa i procenu pojedinačnih slučajeva. Nakon sastanaka sa svim zainteresovanim stranama i radionice sa akademskom zajednicom i tehničkim i pravnim ekspertima, BEREC je pokrenuo šestonedeljne javne konsultacije o nacrtu Smernica. Javne konsultacije su završene 18. jula, a primljeno je ukupno 481.547 mišljenja, više nego za bilo koje druge javne konsultacije. Svoj doprinos javnim konsultacijama su dali predstavnici civilnog društva, državne institucije, nezavisni eksperti, Internet provajderi, proizvođači sadržaja i aplikacija i druge zainteresovane strane iz oblasti informacionih tehnologija. BEREC-ova kancelarija je obradila sva primljena mišljenja, sprovela njihovu temeljnu procenu i izmenila približno četvrtinu paragrafa prilikom pisanja konačne verzije Smernica.

Smernice su objavljene zajedno sa izveštajem o javnim konsultacijama u kome su sumirana mišljenja zainteresovanih strana i prikazan način na koji su uzimana u obzir.
Izveštaj o rezultatima javnih konsultacija o nacrtu BEREC-ovih Smernica za sprovođenje evropskih propisa o mrežnoj neutralnosti od strane nacionalnih regulatora
Smernice za sprovođenje evropskih propisa o mrežnoj neutralnosti od strane nacionalnih regulatora