Svetski dan telekomunikacija i informacionog društva 2013: „IKT i unapređenje bezbednosti na putevima“

16.05.2013

Svetskim danom telekomunikacija i informacionog društva, koji se slavi 17. maja svake godine, obeležava se godišnjica potpisivanja prve Međunarodne telegrafske konvencije,1865. godine, koja je dovela do osnivanja Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU). Ove godine, Svetski dan telekomunikacija i informacionog društva posvećen je temi: „IKT i unapređenje bezbednosti na putevima“.

Bezbednost na putevima je globalni problem koji se tiče, kako zdravstva i prevencije povreda, tako i veće efikasnosti upravljanja saobraćajem u cilju ublažavanja posledica klimatskih promena. ITU se zalaže za stvaranje najviših IKT standarda za Inteligentne transportne sisteme i veću bezbednost vozača, koji kombinuju računare, komunikacije, tehnologije za pozicioniranje i automatizaciju, kao i radare za izbegavanje sudara koji se ugrađuju u vozila. ITU takođe priprema standarde za bezbedne korisničke intefejse i sisteme za komunikaciju u vozilima u cilju sprečavanja uticaja elektronskih uređaja na pažnju vozača.

Savet ITU je za Svetski dan telekomunikacija i informacionog društva 2013. usvojio temu: „IKT i unapređenje bezbednosti na putevima“, u skladu sa Rezolucijom 68 (Rev.Guadalajara, 2010). Ova tema je takođe u skladu sa Rezolucijom Generalne skupštine UN (A/RES/64/255) o unapređenju globalne bezbednosti na putevima, kojom je period 2011-2020. proglašen za „Deceniju zalaganja za bezbednost na putevima“.

Pismo Generalnog sekretara ITU, dr Turea