Stupa na snagu Pravilnik o primeni politike primerenog korišćenja, metodologiji procene održivosti ukidanja maloprodajnih dodatnih naknada za roming i zahtevu koji pružalac usluga rominga podnosi u svrhu te procene

05.06.2021

Dana 5. juna 2021. godine stupio je na snagu Pravilnik o primeni politike primerenog korišćenja, metodologiji procene održivosti ukidanja maloprodajnih dodatnih naknada za roming i zahtevu koji pružalac usluga rominga podnosi u svrhu te procene („Službeni glasnik RS“ br. 53/21 od 28. maja 2021.godine).

Ovim pravilnikom uređuje se primena politike primerenog korišćenja koju operatori javnih mobilnih komunikacionih mreža, kao pružaoci usluga rominga, mogu koristiti u pogledu potrošnje regulisanih maloprodajnih usluga rominga, koje se pružaju po važećim domaćim maloprodajnim cenama, metodologi ja procene održivosti ukidanja maloprodajnih dodatnih naknada za roming, koju RATEL primenjuje prilikom procene da li pružalac usluga rominga može nadoknaditi troškove pružanja regulisanih usluga rominga, koji bi mogli da ugroze održivost njegovog domaćeg modela naplate, kao i zahtev koji, sa neophodnim podacima, pružalac usluga rominga podnosi RATEL-u u svrhu te procene, odnosno za odobrenje primene dodatne naknade za roming.

Na osnovu člana 8. stav 1. tačka 1) i člana 23. stav 1. Zakona o elektronskim komunikacijama („Službeni glasnik RS”, br. 44/10, 60/13 – US, 62/14 i 95/18 – dr. zakon)

 i člana 12. stav 1. tačka 1) i člana 16. tačka 4) Statuta Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge („Službeni glasnik RC”, br. 125/14 i 30/16), a u vezi sa članom 5. st. 2. do 4. i članom 6. stav 2. Sporazuma o snižavanju cena usluga rominga u javnim mobilnim komunikacionim mrežama u regionu Zapadnog Balkana, zaključenim i potpisanim u Beogradu, 4. aprila 2019. godine, Upravni odbor Regulatorne agencije za elektronske komuni kacije i poštanske usluge, na 2. sednici četvrtog saziva održanoj 28. aprila 2021. godine je doneo Pravilnik o primeni politike primerenog korišćenja, metodologiji procene održivosti ukidanja maloprodajnih dodatnih naknada za roming i zahtevu koji pružalac usluga rominga podnosi u svrhu te procene.