Studenti Saobraćajnog fakulteta u poseti KMC-u Beograd

16.06.2023

U sklopu višegodišnje poslovno-tehničke saradnje između RATEL-a i Saobraćajnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, organizovana je stručna poseta Kontrolno-mernom centru (KMC) Beograd studenata završne godine osnovnih akademskih studija, sa smera Telekomunikacioni saobraćaj i mreže. Tom prilikom studentima je predstavljena organizaciona struktura RATEL-a i delokrug rada Službe za kontrolu, sa akcentom na svakodnevne aktivnosti kontrole radiofrekvencijskog (RF) spektra.

Kroz prezentaciju sistema za monitoring RF spektra, studenti su se upoznali sa načinom funkcionisanja sistema, opremom koja se koristi na daljinski upravljanim kontrolno-mernim stanicama (DUKMS) i kompaktnim daljinski upravljanim mernim stanicama (KDUS) u urbanim sredinama, kao i sa daljim planovima razvoja sistema za monitoring. Demonstrirane su funkcionalnosti gelociranja izvora emisija metodama TDoA, AoA i hibridnog geolociranja.

Održane su i prezentacije u vezi primene ITU tehničkih preporuka u okviru redovnih aktivnosti kontrole korišćenja RF spektra, kao i procedure prijave, načina, metoda otkrivanja i rešavanja štetnih smetnji korišćenjem sistema za monitoring i rada na terenu.

Poseta je završena prikazom prenosne merne opreme i merne opreme u specijalizovanim mernim vozilima kojima raspolaže KMC Beograd.