Registrovan prvi Poseban CERT

10.04.2017

„Share fondacija“ je prva organizacija koja je upisana uevidenciju posebnih Centara za prevenciju bezbednosnih rizika u informaciono komunikacionim sistemima (CERT). Regulatorna agencija za elektronske komunikacije i poštanske usluge, u čijoj je nadležnosti Nacioonalni centar za prevenciju bezbednosnih rizika u IKT sistemima, vodi evidenciju posebnih centara u skladu sa Zakonom o informacionoj bezbednosti.

Dr Vladica Tintor, direktor RATEL-a, uručujući rešenje „Share fondaciji“, rekao je da će agencija osim evidencije posebnih CERT-ova, raditi i na praćenju stanja o incidentima na nacionalnom nivou, pružati upozorenja i savete o incidentima u IKT sistemima, kontinuirano raditi na analizi rizika, ali i na podizanju svesti građana, privrednih subjekata i organa javne vlasti o značaju informacione bezbednosti.

„Share fondacija“ je već imala iskustva u poslovima informacione bezbednosti, imajući u vidu da je u poslednje tri godine pružala pomoć onlajn medijima i neprofitnom sektoru u rešavanju problema koji se tiču bezbednosti njihovih IKT sistema.