RATEL POTPISAO MULTILATERALNI KOORDINACIONI SPORAZUM

21.06.2023
Završni sastanak multilateralne koordinacione grupe za planiranje T-DAB u VHF-III radiofrekvencijskom opsegu (174 MHz – 230 MHz), u čijem sastavu su administracije Austrije, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Hrvatske, Slovenije, Rumunije i Srbije, održan je u Budimpešti, u periodu od 12-13. juna 2023. godine. Ove administracije su u periodu od preko dve godine veoma intenzivnog rada održale više od 10 koordinacionih sastanaka sa ciljem pronalaska zajedničkih rešenja prilikom replaniranja i poboljšanja postojećeg Plana GE06, imajući u vidu jednak pristup spektru, efikasno korišćenje namenjenog spektra, različite zahteve administracija, tehničke i druge izazove. Predstavnici Regulatornog tela za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL), iz Grupe za radio-difuziju, aktivno su učestvovali na svim sastancima.
 
Kao rezultat rada multilateralne grupe, navedene administracije su na održanom sastanku potpisale Multilateralni okvirni koordinacioni sporazum (MULTILATERAL FRAMEWORK AGREEMENT BETWEEN THE ADMINISTRATIONS OF AUSTRIA, BOSNIA AND HERZEGOVINA, CROATIA, HUNGARY, ROMANIA, SERBIA, SLOVENIA on the frequency plan of VHF Band III, covering the frequency range of 174 - 230 MHz), kao i međusobne bilateralne sporazume koji sadrže usaglašene tehničke i geografske parametre radiofrekvencijskih dodela.
 
Ovi značajni rezultati postignuti su velikim zalaganjem i kooperativnim radom predstavnika RATEL-a i predstavnika drugih regulatornih tela iz okruženja.