RATEL domaćin CERP-a

21.03.2019

RATEL je domaćin sastanaka dve radne grupe CERP-a (European Committee for Postal Regulation) WG Policy i WG UPU u periodu od 20.03.2019. – 22.03.2019. godine.

Teme sastanaka su: novi sistem naknada za članstvo u Svetskom poštanskom savezu, prekogranični troškovi zemalja članica, nova studija WIK-a o elektronskoj trgovini i pošiljkama koje ona generiše. Dodatno će biti reči o poštanskoj direktivi, izveštaju ERGP-a o razvoju poštankog sektora kao i regulativi u ovoj oblasti.

Na sastanku će se razgovarati o zajedničkoj platformi CERP-a, u vezi sa situacijom u Svetskom poštanskom savezu, a povodom najave SAD-a o istupanju iz najstarije svetske organizacije.

Pozdravivši 60 učesnika iz 25 evropskih zemalja, dr Vladica Tintor je rekao: „Ovo je najmasovniji sastanak radne grupe CERP-a u istoriji, što ne iznenađuje s obzirom na izazove sa kojima se suočava globalni poštanski sistem. Nadam se da će današnja diskusija o najvažnijoj temi koja se direktno odnosi na buduću ulogu Svetskog poštanskog saveza biti dobra i uspešna, a njeni zaključci, uticati na naredne aktivnosti u Svetskom poštanskom savezu.“

U radu CERP-ovih radnih grupa posmatrači su bili predstavnici Svetskog poštanskog saveza, Evropske komisije, PostEurop-a, Nordijskog poštanskog saveza i SAD-a.