Proširena mreža za praćenje nivoa elektromagnetskog polja sa još 15 senzora

03.03.2020

RATEL nastavlja razvoj sistema EMF RATEL za kontinualno praćenje nivoa elektromagnetskog polja “Electromagnetic Fields-EMF“ proširenjem sa 15 novih senzora i to u 10 gradova: Valjevo (4), Novi Pazar (2), Leskovac (2), Bečej (1), Zrenjanin (1), Niš (1), Sevojno (1 ), Užice (1), Kruševac (1) i Jagodina (1).

Do sada ukupno je instalirano 42 senzora, u 18 gradova u Srbiji. Gradske uprave prepoznale su značaj praćenja nivoa elektromagnetskog polja i podržale Ratelovu inicijativu za postavljanje senzora, čime su pokazale društvenu odgovornost u zajedničkoj delatnosti održanja ekologije i zdravlja građana.

Sistem EMF koristi mrežu senzora preko kojih se obavlja kontinualno i dugotrajno praćenje nivoa ukupnog električnog polja koje potiče od elektronskih komunikacionih mreža i opreme radi procene izloženosti opšte populacije ovim poljima. Senzori se postavljaju u zonama povećane osetljivosti kao što su škole, vrtići, domovi zdravlja, bolnice, studentski domovi i slično.

Zainteresovani građani mogu da putem interaktivnog portala http://emf.ratel.rs/ pristupe lokacijama na kojima su postavljeni senzori za merenje nivoa elektromagnetskog polja i samim tim steknu uvid u merne rezultate na lokacijama od interesa.