Primena vanrednih mera u poštanskim uslugama i uručenju pošiljaka

01.04.2020

U skladu sa preventivnim merama na suzbijanju razvoja Korona virusa, poštanski operatori prilagodili su i načine prijema i uručenja.

BEX Express radi po već izmenjenom radnom vremenu, Express courier prijem i uručenje pošiljaka obavlja od 8 do 16 časova, FedEx, YU PD Express radi od 8 do 16 časova. AKS Express pomera rokove uručenja na duže od 24 časova. City Express vrši prijem i uručenje pošiljaka u dostavnim centrima od 8 do 16 časova, Royal Express Kurir preuzima pošiljke do 13 časova. Operatori su povećali nadzor i komunikaciju sa korisnicima, zbog velikog broja izmena adresa primaoca, posebno kod poslovnih korisnika koji su organizovali rad od kuće, usled čega je izmenjena konačna destinacija uručenja pošiljaka. Moguća su i pomeranja rokova uručenja, koji su uslovljeni činjenicom da je većina zemalja u Evropi i svetu, u izmenjenom režimu poslovanja zbog restrikcija koje su uvedene kao mera zaštite od zaraze Korona virusom. Većina operatora prijem i uručenje pošiljaka obaviće, ukoliko je to moguće, na otvorenom prostoru.

Pošta Srbije ponovo obavlja prijem Post-ekspres usluge rokom uručenja narednog dana do 19 časova. Prijem se vrši na šalterima pošta, a uručenje na adresi korisnika u skladu sa tehničko-tehnološkim mogućnostima dostavnih pošta i uputstvima o bezbednosti i zaštiti.

U međunarodnom poštanskom saobraćaju privremeno je prekinuta otprema svih vrsta poštanskih pošiljaka ka 186 destinacija, a spisak destinacija gde se obavlja otprema pismonosnih pošiljaka i paketa nalazi se na sajtu Pošte Srbije.

Uručenje poštanskih pošiljaka u gradskom području obavlja se najmanje dva puta, a u ruralnom području jednom nedeljno. Predviđeni kvalitet servisa prilagođen je uslovima vanrednog stanja

Uručenje poštanskih pošiljaka se obavlja kada je to moguće bez kontakta sa korisnikom, ubacivanjem u kućni sandučić ili pribijanjem na vrata primaoca, osim u slučajevima uručenja pošiljaka sa označenom vrednošću i isplate novca. U slučaju obaveznog potvrđenja prijema pošiljke koju nije moguće ubaciti u kućni sandučić zbog veće dimenzije pošiljke, obavlja se pokušaj uručenja na adresi, poštujući propisane mere bezbednosti.