PREDSTAVNICI RATELA DEO TIMA ZA KONTROLU RF SPEKTRA TOKOM OI/POI 2024 U PARIZU

28.03.2024

Na osnovu sporazuma o saradnji između Regulatornog tela za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL) i francuske Nacionalne agencije za frekvencije (ANFR), stručnjaci iz RATEL-a biće deo tima za kontrolu radio-frekvencija tokom održavanja Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Parizu (OI/POI 2024).

 
ANFR, na službeni zahtev francuske vlade, sprovodi kontrolu radio-frekvencijskog spektra tokom važnih manifestacija i događaja koji uključuju više medijskih pokrivanja. Kontrola radio-frekvencija, koja podrazumeva kontrolu upotrebe RF spektra i rešavanja eventualnih smetnji, po mogućnosti složenih, ključna je za uspešno održavanje OI/POI 2024 u Parizu. S obzirom na to da broj stručnjaka neophodnih za pravilno sprovođenje ovog projekta prevazilazi kadrovske resurse francuske administracije, angažovani su stručnjaci iz stranih administracija.

 

U okviru preliminarnih priprema za tehničku podršku organizaciji OI/POI 2024 u Parizu , u periodu 12-13. marta 2024. godine, održana je teorijska obuka radi upoznavanja stručnjaka sa organizacijom OI/POI 2024 i procedurama koje će se primenjivati. Predstavljena je merna oprema koja će se koristiti za kontrolu RF spektra, sistem mernih stanica i  primenjena softverska rešenja. Akcenat tokom obuke je bio na doslednoj primeni definisanih procedura s obzirom na obim manifestacija koje podrazumevaju 100.000 očekivanih privremenih dozvola, 10 gradova gde će se održavati takmičenja i angažman 350 tehničkih lica. Među tehničkim licima koji pružaju podršku organizaciji OI/POI 2024 u Parizu, biće 250 inženjera na terenu, od čega 107 inženjara iz 19 stranih administracija. Interesantno je da među njima ima samo tri žene, od kojih su dve iz Srbije.

Učešće u timu za tehničku poršku OI/POI 2024 predstavlja dragocenu priliku za razvijanje saradnje s kolegama iz drugih administracija, sticanje dodatnog iskustva i profesionalno usavršavanje predstavnika RATEL-a.