Predstavnici RATEL-a u obilasku regionalnih kablovskih operatora

17.05.2017

„U Srbiji su registrovana 83 operatora koja se bave distribucijom medijskog sadržaja, dok 1,66 miliona korisnika koristi njihove usluge, prema podacima RATEL-a iz prvog kvartala 2017. godine. Možemo reći da dve trećine domaćinstava koristi usluge kablovske televizije. Veliki broj operatora koji su registrovani kod RATEL-a, pruža uporedo usluge distribucije medijskih sadržaja, pristupu internetu i fiksnu telefoniju“, rekao je dr Vladica Tintor, direktor RATEL-a, prilikom posete SAT-TRAKT-u, regionalnom kablovskom operatoru iz Bačke Topole. On je dodao da mu je izrazito drago da jedan regionalni operator učestvuje u tržišnoj utakmicu za koju se može reći da se odigrava na globalnom nivou.

„Mi smo jedan od retkih operatora koji razvijaju optičke mreže po selima u Vojvodini. Većini operatora je to neisplativo u finansijskom smislu, jer je postavljanje mreža skuplje nego u gradu. Kod nas ima sela različitih veličina od 150 do 5000 stanovnika. Bez državnih subvencija, oni će ostati na margini tehnološkog i svakog drugog razvoja. Dodatni problem stvara nelojalna i neregistrovana konkurencija, koja koristi pogranična područja za distribuciju medijskih sadržaja dve susedne zemlje“, istakli su predstavnici SAT-TRAKT-a .

RATEL će u domenu svoje regulatorne, nadzorne i administrativne delatnosti, kontrolisati rad svih operatora u interesu korisnika i opšteg razvoja svih područja u Srbiji, ali i od njih i očekivati dalja ulaganje u razvoj elektronskih komunikacija - od tehnološkog, pa sve do ulaganja u podizanje svesti korisnika o njihovim pravima i obavezama.