Otvoren 26. telekomunikacioni forum - TELFOR 2018

20.11.2018
26. telekomunikacioni forum  - TELFOR 2018, međunarodna i regionalna naučna konferencija iz oblasti telekomunikacija i informacionih tehnologija, održava se 20. i 21. novembra u Sava centru u Beogradu. 

Direktor  RATEL-a dr Vladica Tintor je na otvaranju  održao  prezentaciju na temu značaja regulacije za razvoj tržišta telekomunikacija. Predstavljeni su  podaci o tržištu telekomunikacija u Republici Srbiji za 2017. godinu, trendovi u pojedinim segmentima tržišta, planirani projekti RATEL-a  i regulatorna  aktivnost tokom 2018. godine.

Po prvi put su predstavljeni rezultati uporednog merenja i analize parametara kvaliteta usluga dostupnih krajnjim korisnicima mobilnih mreža za 2018. godinu, dobijeni putem RATEL-ovog projekta benčmarkinga mobilnih mreža operatora Telekom Srbija, Telenor i Vip mobajl, koji je počeo s testiranjem kvaliteta usluga u mobilnim mrežama u oktobru 2017. godine. Rezultati pokazuju značajan napredak u kvalitetu usluga mreža sva tri operatora, koji je trenutno na nivou najnaprednijih evropskih zemalja, što ukazuje na postojanje snažne konkurencije između operatora prisutnih na našem tržištu, kao i na njihovu ozbiljnost i posvećenost u pogledu ulaganja u mreže i unapređenja kvaliteta usluga koje se pružaju krajnjem korisniku.

Predstavljeni su i rezultati drugih projekata koji su u toku, a to su između ostalog: izdavanje elektronskih dozvola koje je uspešno zaživelo tokom 2018. godine, te se očekuje da već sledeće godine broj elektronskih dozvola nadmaši broj dozvola izdatih u papirnom obliku; RATEL NetTest (http://nettest.ratel.rs) - aplikacija za testiranje kvaliteta i brzine internet konekcije koja je korisnicima na raspolaganju od 2016. godine, a ove godine je dodatno unapređena; baza podataka o raspoloživim kapacitetima elektronske komunikacione mreže (TKI) koja je uspostavljena 2016. godine, a koja za sada prikuplja detaljne geografske i strukturne podatke o TKI koji su predmet iznajmljivanja; a zatim su predstavljeni i planovi za dalje unapređenje, pre svega, puštanje u rad portala za poređenje maloprodajnih cena usluga elektronskih komunikacija, kao i dalji razvoj sistema za kontinualno merenje nivoa elektromagnetskog polja – EMF RATEL.

U okviru regulatornih poslova, posebno su istaknute aktivnosti u delu zaštite korisnika koji se odnosi na posredovanje u vansudskom rešavanju sporova, gde je broj pozitivno rešenih prigovora na godišnjem nivou u stalnom porastu, kao i aktivnosti koje se odnose na analizu tržišta, čiji je rezultat nova Odluka o određivanju relevantnih tržišta podložnih prethodnoj regulaciji  („Službeni glasnik RS“, broj 58/18).

Na samom kraju je najavljena i priprema regulative za primenu tehnologije pete generacije (5G), što je i jedna od tema panel diskusije na programu ovogodišnjeg TELFOR-a, u kojoj će, pored predstavnika operatora, učestvovati i RATEL.