ODRŽAN TELFOR 2023

25.11.2023

 

Telekomunikacioni forum „Telfor 2023“ održan je 21. i 22. novembra u Beogradu, a glavne teme bile su razvoj širokopojasne infrastrukture u ruralnim predelima Srbije i prelazak na 5G mrežu. Ovogodišnji „Telfor“ otvorili su, između ostalih, ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović i predsednik Saveta Regulatornog tela za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL) Dragan Kovačević.

 

U uvodnom obraćanju, ministar je istakao važnost primene novog Zakona o elektonskim komunikacijama za međupovezivanje, deljenje telekomunikacione infrastrukture, izgradnju infrastrukture u ruralnim predelima i sprovođenje aukcije za 5G i najavio  je da će do 2025. godine kroz projekat izgradnje širokopojasne komunikacione infrastrukture u ruralnim predelima mrežama nove generacije biti pokriveno preko 99% domaćinstava u Srbiji, dok je Dragan Kovačević predstavio najvažnije aktivnosti i buduće planove RATEL-a.

 

RATEL je na Telforu prezentovao dva rada. Prvi, pod nazivom “Uloga Low Earth Orbit (LEO) satelitskih mega konstelacija u 5G ekosistemu“, bavi se tržištem satelitskih telekomunikacija, trendovima saradnje mobilnih i satelitskih operatora i novim uslugama koje satelitski operatori nude krajnjim korisnicima: širokopojasni pristup internetu, SOS tekstualne poruke  pomoć spasilačkim službama u zonama bez mobilnog signala i usluge satelitskog univerzalnog servisa). Drugi rad, pod nazivom  „Modeli za unapređenje konkurencije na tržištu poštanskih usluga”, analizira modele unapređenja kvaliteta na poštanskom tržištu kao što su: uspostavljanje jedinstvenog GIS portala , portala „cene usluga“ za poređenje cena ekspres i kurirskih usluga, kao i poređenje parametara kvaliteta za 5 najzastupljenijih operatora ekspres poštanskih usluga.

Forum je prikazao sve relevantne aspekte telekomunikacionih i informacionih tehnologija, kao što su istraživanja, tehnički razvoj, ekonomija, obrazovanje, oprema, servisi i sistemi, uz učešće brojnih autora, pojedinačnih posetilaca i predstavnika kompanija iz preko 30 različitih zemalja, iz svih sfera sektora telekomunikacija i drugih bliskih oblasti.