Održan drugi seminar za lokalne samouprave

07.11.2019

U Nišu je 05.11.2019.godine održan drugi seminar u okviru projekta “Jačanje kapaciteta lokalnih samouprava u primeni regulative u oblasti informacione bezbednosti“, a koji RATEL sprovodi u saradnji sa NALED-om, Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija i Kancelarijom za IT i eUpravu.

Predstavnicima 16 lokalnih samouprava predstavljene su obaveze predviđene propisima u oblasti informacione bezbednosti, kao i Model Akta o bezbednosti koji je Nacionalni CERT pripremio kao vid podrške operatorima IKT sistema od posebnog značaja još 2017. godine. Istaknuta je važnost primene, ali i provere primenjenih mera zaštite propisane Zakonom o informacionoj bezbednosti. Inspektorka informacione bezbednosti iz MTTT-a, Marija Popović, predstavila je delokrug nadležnosti ministarstva i približila sam nadzor, kao i način na koji se sve zakonom propisane obaveze mogu najefikasnije ispuniti.

Marija Kujačić, iz Kancelarije za IT i eUpravu, predstavila je novine u oblasti elektornske uprave, kao i plan razvoja elektronskih usluga na republičkom i lokalnom nivou.

Seminar je u saradnji sa Elektronskim Fakultetom u Nišu, održan u prostoru Startap Centra u kome posluju mladi IT preduzetnici.