Održan 41. PosTel

04.12.2023

BEOGRAD, 21. i 22. novembar - Na Saobraćajnom fakultetu Univerziteta u Beogradu držan je 41. Simpozijum o novim tehnologijama u poštanskom i telekomunikacionom saobraćaju PosTel 2023. Otvarajući konferenciju Katarina Tomašević, pomoćnica ministra za elektronske komunikacije i poštanski saobraćaj u Ministarstvu informisanja i telekomunikacija, istakla je da su glavne teme strateškog razvoja poštanskih usluga: unapređenje poštanske regulative, stvaranje pravnog okvira za digitalizaciju procesa u cilju primene novih tehnologija, zatim skraćenje procedura za otpočinjanje obavljanja delatnosti poštanskih usluga, kao i podizanje nivoa zaštite korisnika poštanskih usluga.

Direktor Sektora za poštanske usluge Regulatornog tela za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL) Ljubomir Ostojić je u svom uvodnom obraćanju kao strateški prioritet u pogledu poštanskih usluga u narednoj godini naveo izmenu zakonske regulative u oblasti poštanskih usluga, pospešivanje konkurencije na tržištu poštanskih usluga i izradu studije o održivosti univerzalne poštanske usluge.

Radovi na PosTel-u su ove godine bili podeljeni u nekoliko programskih celina: Telekomunikacioni saobraćaj, mreže i servisi, Menadžment procesa u poštanskom i telekomunikacionom saobraćaju, zatim Poštanski saobraćaj, mreže i servisi. Predstavnici RATEL-a prezentovali su rad na temu „Modeli za unapređenje konkurencije na tržištu poštanskih usluga“, čiji su autori: Dragan Pejović, Ljubomir Ostojić, Sonja Gezović i Mila Milošević.

Simpozijum PosTel je tokom 41. godine uspešnog rada izgradio reputaciju i stekao lidersku poziciju u naučno-stručnoj delatnosti, okupljajući veliki broj eminentnih stručnjaka iz oblasti poštanskog i telekomunikacionog saobraćaja. Na Saobraćajnom fakultetu predstavljeni su naučno-istraživački radovi iz oblasti poštanskog i telekomunikacionog saobraćaja i održane brojne naučno-stručne aktivnosti i tribine, kao i prezentacije kompanija i projektnih rešenja.