Objavljen Godišnji izveštaj o radu RATEL-a za 2018 godinu

06.08.2019

U 2018. godini RATEL je, kao nacionalno regulatorno telo za oblast elektronskih komunikacija, poštanskih usluga i informacione bezbednosti, sproveo niz aktivnosti radi poboljšanja uslova za rad operatora na tržištu te­lekomunikacija i poštanskih usluga, očuvanja konkurentnosti tržišta, povećanja kvaliteta usluga, obezbeđivanja većeg stepena zaštite krajnjih korisnika i promociju informacione bezbednosti u Repu­blici Srbiji.

RATEL je svoje kadrovske i tehničke resurse usmerio na aktivnosti povodom akvizicije lokacije novog kontrolno-mer­nog centra u Vojvodini i izgradnje mreže stanica za monitorisanje RF spektra za 12 lokacija u Srbiji, uspostavljanje sistema za elektronsko izdavanje dozvola za radio stanice, projekat uporednog merenja i analize parametara kvaliteta usluga (benchmarking), uspostavljanje portala za mrežu senzora preko kojih se obavlja kontinu­irano i dugotrajno praćenje nivoa ukupnog električnog polja koje potiče od elektronskih komunikacionih mreža i opreme. U cilju unapređenja aktivnosti na prevenciji i koordinaciji u rešavanju incidenata u oblasti informacione bezbednosti, potpisan je Protokol o saradnji između MTTT i RATEL-a. Nacionalni CERT je tokom 2018. godine primao i obrađivao incidente prijavljene sa teritorije Republike Srbije i od strane međunarodnih CERT-ova, u skladu sa članom 15. Zakona o informacionoj bezbednosti.

Dosadašnji rezultati i budući planovi nas uveravaju da ćemo nastaviti sa pozitivnim trendom razvoja elektronskih komunikacija i poštanskih usluga, regulisanja tržišta, kao i sprovođenja propisa iz oblasti informacione bez­bednosti.

Godišnji izveštaj za 2018. godinu možete preuzeti ovde