Obaveštenje operatorima

09.03.2012
Dana 09. januara 2012. godine, Republička agencije za elektronske komunikacije poslala je operatorima elektronskih komunikacionih usluga zahtev za dostavljanje izveštaja i podataka. Zahtev je poslat u pisanoj formi i istog dana objavljen i na Internet strani Agencije.

Operatori su u obavezi da Agenciji dostave sledeće izveštaje i podatke:

1. Godišnji izveštaj za 2011. godinu (finansijski i tehnički deo)
Agencija prikuplja godišnje izveštaje u skladu sa svojim nadležnostima definisanim Zakonom o elektronskim komunikacijama („Službeni glasnik RS“, broj 44/10), a imajući u vidu i obavezu dostavljanja podataka Međunarodnoj uniji za telekomunikacije (ITU), prema ”ITU Handbook for the Collection of Administrative Data on Telecommunications/ICT”.
Precizno popunjeni godišnji izveštaji u elektronskoj formi treba da budu dostavljeni na mejl adresu godisnji.izvestaj@ratel.rs, a potpisani i overeni izveštaji u štampanoj formi na adresu Agencije, najkasnije do 15. marta 2012. godine.
Takođe je potrebno da operatori dostave i kompletan finansijski izveštaj za 2011. godinu, overen od strane Agencije za privredne registre (čim bude dostupan).
Obrasci izveštaja, uputstvo za njihovo popunjavanje i priručnik Međunarodne unije za telekomunikacije dostupni su na Internet stranici Agencije, na sledećoj adresi.


2. Podatke o parametrima kvaliteta
Operatori su dužni da najmanje jednom godišnje izvrše proveru kvaliteta pruženih usluga, kao i da podatke o rezultatima tih merenja dostave Republičkoj agenciji za elektronske komunikacije na odgovarajućim obrascima, koji su za svaku elektronsku komunikacionu uslugu propisani u članovima 8. i 11. Pravilnika o parametrima kvaliteta javno dostupnih elektronskih komunikacionih usluga i sprovođenju kontrole obavljanja delatnosti elektronskih komunikacija („Službeni glasnik RS“, broj 73/11).
Izveštaji o parametrima kvaliteta u elektronskoj formi treba da budu dostavljeni na mejl adresu kvalitet@ratel.rs ili poštom na CD-u, a u štampanoj formi na adresu Agencije, najkasnije do 15. marta 2012. godine.
Obrasci izveštaja i uputstvo za njihovo popunjavanje dostupni su na Internet stranici Agencije, na sledećoj adresi.


3. Podatke od značaja za obračun naknada za obavljanje delatnosti elektronskih komunikacija
Utvrđivanje visine naknade za obavljanje delatnosti vrši se u skladu sa nadležnostima koje Agencija ima na osnovu Zakona o elektronskim komunikacijama („Službeni glasnik RS“ broj 44/10) i Pravilnika o visini naknada za obavljanje delatnosti elektronskih komunikacija („Službeni glasnik Republike Srbije“ broj 93/10).
Upitnik popunjen podacima neophodnim za utvrđivanje visine naknade za obavljanje delatnosti elektronskih komunikacija se u elektronskoj formi dostavlja na mejl adresu obracun.naknada@ratel.rs, a u štampanoj formi, potpisan i overen od strane ovlašćenih lica, na adresu Agencije, najkasnije do 15. marta 2012. godine.
Obrasci upitnika i uputstvo za njihovo popunjavanje dostupni su na Internet stranici Agencije, na sledećoj adresi.

Nedostavljanje traženih podataka u propisanom roku predstavlja prekršaj saglasno članu 139. stav 1. tačka1) Zakona o elektronskim komunikacijama, a u vezi sa članom 41. Zakona.

Adresa Agencije:

Republička agencija za elektronske komunikacije
Višnjićeva 8
11000 Beograd