Nacionalni adresni sistem

07.04.2016

Komisija za poštanski saobraćaj KSA 331 Instituta za standardizaciju Srbije, na svojoj 14. sednici, održanoj u Regulatornoj agenciji za elektronske komunikacije i poštanske usluge, usvojila je nacrt Nacionalnog standarda za adresni sistem, što predstavlja polaznu osnovu za izradu nacionalnog adresnog registra. Adresni podaci se u Srbiji trenutno ažuriraju na više mesta, od Republičkog geodetskog zavoda do Pošte Srbije.

Uvođenjem ovog standarda definisaće se opšti principi adresnog sistema na nacionalnom nivou i omogućiti lakša razmena adresnih podataka između državnih institucija. Adresa je ključni infrastrukturni element društvenog i ekonomskog razvoja jedne zemlje, a posedovanje adrese spada u osnovna prava. Svetska banka i Svetski poštanski savez razvili su indikator adresovanja koji pokazuje da nedostatak adrese predstavlja prepreku za ekonomski razvoj zemlje.

Nacionalni standard za adresni sistem definiše format i procedure razmene podataka između državnih institucija koje su zadužene za kreiranje, ažuriranje i upotrebu adresnih podataka. Navedeni standard, definisan u okviru pojedinih zakonskih i podzakonskih akata, doneće korist svima, od građana do državne uprave: efikasnija zdravstvena i penziona zaštita, platni promet, evidentiranje i prikupljanje poreza, planiranje distributivnih mreža komunalnih servisa, rad urgentnih službi, planiranje i implementacija državne politike (u slučaju prirodnih katastrofa, epidemija zaraznih bolesti, održavanja javne bezbednosti, sprovođenja javnih kampanja), kao i podrška elektronskom poslovanju.

U radu Komisije na izradu nacrta Nacionalnog standarda za adresni sistem, pored predstavnika RATEL-a, učestvuju i Privredna komora Srbije, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Pošta Srbije, Republički geodetski zavod, Republički zavod za statistiku, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Saobraćajni fakultet Univerziteta u Beogradu, Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu i Visoka škola strukovnih studija za informacione i komunikacione tehnologije u Beogradu.