Međunarodna unija za telekomunikacije - Konferencija opunomoćenika

04.10.2010

Međunarodna unija za telekomunikacije (ITU) organizuje 18. konferenciju opunomoćenika u Gvadalahari, Meksiko, od 4. do 22. oktobra 2010. Očekuje se da će Konferencija prisustvovati oko 2000 učesnika iz više od 160 zemalja, uključujući i predsednike država i vlada, kao i blizu 130 predstavnika vlada, privatnog sektora, regionalnih i međunarodnih organizacija.

Konferencija opunomoćenika predstavlja telo najvišeg nivoa koje definiše politiku Međunarodne unije za telekomunikacije. Konferencije opunomoćenika se održavaju svake četiri godine i na njima se određuju strateški pravci i prioriteti Unije, usvajaju strateški i finansijski planovi i razvijaju smernice i preporuke u svetlu industrijskog razvoja, kako bi Unija mogla da odgovori rastućim potrebama svojih članova.

Pored 192 zemlje članice, članstvo Unije uključuje i oko 700 kompanija iz privatnog sektora, kao i nacionalna, regionalna i međunarodna tela koja se bave informacionim i telekomunikacionim tehnologijama (IKT).

Konferencija u Gvadalahari će se baviti nizom tema važnih za budućnost Unije. Razmatraće se i usvojiti strateški i finansijski plan za period od 2012. do 2015. godine i postaviti temelji za buduće operacione planove. Biće reči i o osnovnim instrumentima Unije (Statutu i Konvenciji). Među temama će takođe biti i ključni problemi savremenog sveta, bezbednost na Internetu, klimatske promene, strategije za prevazilaženje širokopojasne podele, prelazak na IPv6 adresiranje na Internetu, kao i moguća revizija Međunarodnog pravilnika o telekomunikacijama, globalnog sporazuma koji upravlja pružanjem telekomunikacionih usluga širom sveta. Na Konferenciji će biti izabrano petočlano rukovodstvo koje će upravljati Unijom u naredne četiri godine, zatim dvanaestočlani Odbor za regulaciju radio-komunikacija, a glasaće se i o tome koje će zemlje učestvovati u radu Saveta Međunarodne unije za telekomunikacije.

18. konferenciju opunomoćenika Međunarodne unije za telekomunikacije otvoriće predsednik Meksika Felipe Kalderon. Konferenciji prisustvuje i državna delegacija Republike Srbije.

Najava Konferencije – dr Amadun Ture, generalni sekretar Unije