Dopis  ITU o prelasku s analognog na digitalno emitovanje televizijskog programa

25.06.2015
Poštovani gospodine Jankoviću,

Zahvaljujem Vam se na dopisu od 11. juna 2015. u kome ste obavestili mene i gospodina Džaoa, generalnog sekretara Međunarodne unije za telekomunikacije, o uspešnom prelasku vaše države na digitalno terestrijalno emitovanje televizijskog programa do 17. juna 2015. godine. Želeo bih preko Vas da čestitam RATEL-u i Republici Srbiji na uspešnom ispunjenju ovog važnog roka.

Takođe, svestan sam da neke od susednih zamalja nisu ispunile ovaj rok, te da se može očekivati da će nastaviti sa emitovanjem analognog signala još neko vreme. Ovakva situacija može njihove analogne TV predajnike da izloži riziku od štetnih interferencija od digitalnih TV predajnika iz vaše zemlje, uz ispunjenje obaveze da zaštitite vaše digitalno emitovanje od svake štetne smetnje koja može da budu prouzrovana usled rada preostalih analognih TV predajnika.

Kako bi se potencijalni poremećaji koje ovakva situacija može da prouzrokuje preostalom analognom emotovanju televizijskog programa u drugim zemljama sveli na minimum, savetujem Vam da obavite bilateralne razgovore sa nadležnim telima susednih zemalja kako biste sagledali ovu situaciju i prepoznali moguće mere kojima bi se smanjile neženjene posledice. Biro za radiokomunikacije Međunarodne unije za telekomunikacije je spreman da vam pruži pomoć u pronalaženju pomenutih mera. Kontakt osoba će biti gđa. Ilham Gazi, šefica Odseka za radiodifuznu službu (ilham.ghazi@itu.int).

Napominjem da je Biro za radiokomunikacije 17. juna uputio dopis svim nadležnim telima zemalja potpisnica Sporazuma Ženeva 2006, sa uputstvom za ažuriranje baza podataka Unije, kako bi se unele izmene regulatornog statusa analognog emitovanja televizijskog programa. Pretpostavljam da svi vaši analogni upisi sada mogu da se brišu iz Glavnog međunarodnog registra frekvencija, ali ću sačekati da prethodno primim zvanično obaveštenje od Vas.

S poštovanjem,

Fransoa Ransi
Dopis ITU o prelasku s analognog na digitalno emitovanje televizijskog programa