Delegacija crnogorskog regulatora u studijskoj poseti RATEL-u

30.10.2023

BEOGRAD, 30. oktobar - Predstavnici crnogorske Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost – EKIP bili su radnoj poseti RATEL-u. Glavna tema sastanka bila je prikaz informacionog sistema RATEL-a gde je predstavljen sistem za upravljanje dokumentima (Document Management System), Baza dozvola, tehničkih pregleda i mernih rezultata, kao i sistem za obračun godišnjih naknada za korišćenje radio-frekvencija, numeracije, obavljanje delatnosti elektronskih komunikacija i poštanskih usluga.

Poseban osvrt je dat na integraciju pojedinih sistema u jedinstvenu celinu kako bi se građanima i operatorima olakšala interakcija sa RATEL-om putem Internet šaltera. Prezentovan je sistem za elektronsko izdavanje pojedinačnih dozvola za korišćenje radio-frekvencija, kao i integracija sa sistemom plaćanja putem servisa eUprave Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Republike Srbije. Putem ovog sistema se godišnje izda oko 80% pojedinačnih dozvola za korišćenje radio-frekvencija. Na sastanku je, takođe, predstavljeno integrisano rešenje za obračun godišnjih naknada za korišćenje radio-frekvencija, numeracije, obavljanje delatnosti elektronskih komunikacija i poštanskih usluga i način dostavljanja neophodnih upitnika na osnovu kojih se vrši obračun godišnjih naknada, kao i dostavljanje godišnjih finansijskih i tehničkih upitnika koje RATEL prikuplja u skladu sa Zakonom o elektronskim komunikacijama. Sistem je integrisan sa Agencijom za privredne registre Republike Srbije sa ciljem dobijanja ažurnih podataka o operatorima elektronskih i poštanskih usluga. Prikazano je i na koji način je građanima omogućeno da jednostavnije i lakše, putem Internet šaltera, podnesu prigovor na rad operatora kako u oblasti elektronskih komunikacija, tako i u oblasti poštanskih usluga.

Zaključeno je da treba nastaviti sa dosadašnjom praksom međusobne razmene znanja i iskustva kroz radne posete po temama koje su od zajedničkog interesa, što će dalje značajno doprineti jačanju poslovnih kapaciteta oba regulatora.