39. Postel

01.12.2021

 

Na Saobraćajnom fakultetu Univerziteta  u Beogradu počeo je sa radom 39. Simpozijum o novim tehnologijama u poštanskom i telekomunikacionom saobraćaju, „PosTel 2021“. Iako se održava u  onlajn  formatu, broj prezentacija i značaj skupa za poštansku delatnost ostao je isti. Na otvaranju su govorili dr Nebojša Bojović, dekan fakulteta,  Dragan Pejović,  direktor Regulatorne  agencije  za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL)  i  Zoran Đorđević, generalni direktor JP „Pošta  Srbije“

Direktor RATEL-a, Dragan Pejović, predstavio je u svom pozdravnom govoru prihode ostvarene na tržištu poštanskih usluga i rezultate poštanske delatnosti, kao i planove i pravce razvoja elektronskih komunikacija, poštanskih usluga i informacione bezbednosti.

 „Poštanska delatnost je 2020. godini ostvarila prihod od oko 23,4 milijarde  dinara, što je približno 0,43%  u  bruto domaćem proizvodu. Poštanske usluge u Republici Srbiji, drugu godinu zaredom beleže rast prihoda, koji je u 2020. godini iznosio preko 10%. Rast prihoda je posledica kontinuiranog rasta ekspres i ostalih poštanskih usluga sa stopom rasta od 16,6 % u 2020. godini , dok je u poslednjih 5 godina evidentiran rast za oko 65,7%. Prihod od univerzalne poštanske usluge beleži rast u 2020. godini (2,2%), dok je u poslednjih 5 godina prihod porastao za oko 11%. Drugu godinu zaredom, neregistrovana pisma koja su najzastupljenija u UPU sa učešćem od 72,31%, u 2020. godini beleže pad obima, koji iznosi -1,57%. RATEL je shodno novim nadležnostima iz Zakona o poštanskim uslugama, u 2020-2021. godini otpočeo: stručni nadzor nad poštanskim operatorima, posredovanje u vansudskom rešavanju sporova, davanje saglasnosti na cene univerzalne poštanske usluge JPO, kao i cenovnike ostalih poštanskih operatora. Takođe , RATEL je u 2021. godini započeo  sa snimanjem kvaliteta univerzalne poštanske usluge-pismonosnih usluga, a rezultati će biti objavljeni u okviru Godišnjeg izveštaja. U skladu sa akcionim planom Strategije razvoja poštanskih usluga za period 2021-2025. godine , RATEL je počeo da sprovodi niz aktivnosti koje će doprineti pospešivanju konkurentnosti između poštanskih operatora i unapređenju kvaliteta poštanskih usluga“, rekao je Dragan Pejović otvarajući skup.

Na PosTel-u će biti prezentovani autorski radovi stručnjaka u oblasti poštanskog i telekomunikacionog saobraćaja, podeljeni u tri sekcije: Menadžment procesa u poštanskom i telekomunikacionom saobraćaju,  Poštanski saobraćaj, mreže i servisi  i  Telekomunikacioni saobraćaj, mreže i servisi.

 PosTel organizuje Odsek za poštanski i telekomunikacioni saobraćaj Saobraćajnog fakulteta, a suorganizatori su: Javno preduzeće „Pošta Srbije“, „Telekom Srbija“ a. d. i RATEL. Pokrovitelji Simpozijuma su Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije. Više informacija  o navedenom događaju mogu se pronaći  na sledećem linku  http://postel.sf.bg.ac.rs