29. TELFOR

23.11.2021

29 . Telekomunikacioni forum se,  kao i prethodne godine,  održava na  online  platformi, a počeo je, umesto pozdravnog govora,  odavanjem pošte nedavno  preminulom  prof. Đorđu Paunoviću, jednom od osnivača ovog skupa.

Dragan  Pejović,  direktor RATEL-a, otvarajući skup rekao je, između ostalog, da ukupan prihod koji je ostvaren na tržištu elektronskih komunikacija u 2020. godini iznosi oko 212,3 milijarde  dinara, što je za 2,7% više u odnosu na prethodnu godinu. U bruto domaćem proizvodu Srbije prihodi od elektronskih komunikacija su imali udeo od 3,9 %. Najveći deo u ukupnim prihodima ostvaren je pružanjem usluga mobilne telefonije,  a on čini 59% ukupnih prihoda. Ukupne investicije u sektoru elektronskih komunikacija u 2020. godini, iznosile su 48,3 milijarde dinara, s tim da u  strukturi investicija pojedinačno najveće učešće imaju investicije u distribuciju medijskih sadržaja koje iznose više od 21 milijarde  dinara i čine 44,8% ukupnih investicija u 2020. godini, kao i ivesticije u mobilnu telefoniju sa iznosom od 12,5 milijardi  dinara koje čine oko 25,8% ukupnih investicija u 2020. godini. Dodao je i da je  RATEL, prilagodivši se novim okolnostima, nastavio da učestvuje u sastancima međunarodnih organizacija, trudeći se da aktivno doprinosi radu svih relevantnih regionalnih, evropskih i svetskih foruma.

Oblasti o kojima se izlaže u predviđena dva dana trajanja foruma su: politika, regulativa i usluge u telekomunikacijamam, telekomunikacione mreže, radio-komunikacije, mobilne i bežične mreže, sistemi prenosa signala, obrada signala, primenjena elektronika, primenjena elektromagnetika, multimedija,  optičke telekomunikacije,  softverski alati i aplikacije i studentska sekcija.

Predstavnici RATEL-a učestvuju na  TELFOR-u sa  prezentacijama na temu  sistema  za kontinualno merenje nivoa elektromagnetskog polja, monitoringa radio-frekvencijskog spektra  i  interaktivnog  portala  za prikaz pokrivenosti mreža mobilnih operatora, a detaljniji pregled prezentacija može se naći na linku  https://www.telfor.rs/.