145 godina članstva Srbije u Međunarodnoj uniji za telekomunikacije (ITU)

09.02.2011
Međunarodna unija za telekomunikacije (ITU) je jedna od najvećih i najstarijih globalnih međunarodnih organizacija. Srbija je bila među prvim državama koje su pristupile ITU i od tada, u kontinuitetu, učestvuje u radu svih međunarodnih tela u oblasti telekomunikacija:
• U Parizu je 1865. godine, od strane 20 evropskih država, osnovana Međunarodna unija za telegrafiju u cilju definisanja zajedničkih standarda u oblasti telegrafskog saobraćaja.
• Kneževina Srbija bila je jedan od 20 inicijatora i osnivača, a član je od 09.02.1866. godine.
• U Madridu je 1932. godine formirana jedinstvena Međunarodna unija za telekomunikacije ( ITU).
• ITU je 1947. godine postala specijalizovana agencija Ujedinjenih nacija za telekomunikacije. Od tada, ITU je osnovni forum koje definiše način i uslove razvoja telekomunikacija u svetu. Osnovi zadaci Unije su sledeći:
- promovisanje razvoja telekomunikacija, njihove dostupnosti, kao i razvoj novih servisa, uz interkonekciju različitih delova svetske telekomunikacione mreže realizovanih korišćenjem različitih tehnologija;
- obezbeđivanje pravilnog korišćenja ograničenih resursa kao što su frekvencijski spektar, plan numeracije i lokacije na geostacionarnoj orbiti;
- definisanje strategije razvoja savremenih informaciono-komunikacionih tehnologija.
• Pored 192 zemlje članice, članstvo Unije uključuje i oko 700 kompanija iz privatnog sektora, kao i nacionalna, regionalna i međunarodna tela koja se bave informacionim i telekomunikacionim tehnologijama (IKT).
• Kroz svoja tri sektora, za radio-komunikacije (ITU-R), standardizaciju u telekomunikacijama (ITU-T) i razvoj u telekomunikacijama (ITU-D), Unija gradi i oblikuje mreže i servise sutrašnjice.
S obzirom na to da Srbija veoma aktivno učestvuje u radu Unije svih 145 godina otkako je postala član, Pošta Srbije je, na inicijativu RATEL-a, danas izdala i pustila u promet prigodnu poštansku marku i koverat kojima se obeležava ovaj važan jubilej.