ZAVRŠENO 55. PLENARNO ZASEDANjE CERP-A

13.11.2020

Na 55. Plenarnom zasedanju Evropskog komiteta za poštansku regulativu (European Commitee for Postal Regulation/CERP), održanom  putem online platforme, učestvovalo 80 predstavnika iz 36 zemalja članica i 5 posmatrača, tačnije predstavnika Argentine, Japana, Sjedinjenih Američih Država, Evropske komisije i Svetskog poštanskog saveza.

Tema sastanka su bile izbor rukovodstva za naredne tri godine , Svetski poštanski savez posle krize izazvane virusom COVID-19 i otvaranje Svetskog poštanskog saveza za ostale učesnike poštanskog tržišta.

Odlučeno je da na mesto predsednika CERP-a i u naredne tri godine ostaje Germán Vázquez, predstavnik Vlade Španije, a za potredsednika  ponovo je izabran predstavnik naše zemlje, dr Nikola Trubint. U predsedništvo CERP -a izabrani su i Jasa  Rasulioiene iz Litvanije i Farid Tammimount iz Francuske.

Opšti utisak je da je zdravstvena kriza ujedinila sve učesnike poštanske delatnosti sa zajedničkom odlukom da je javni interes jednako bitan kao komercijalni, a da je uticaj međunarodonih organizacija ključan činilac za dobrobit razvoja poštanskog tržišta.