Usvojen Pravilnik o prenosivosti broja za usluge koje se pružaju preko javnih komunikacionih mreža na fiksnoj lokaciji

12.09.2022

RATEL je doneo novi Pravilnik o prenosivosti broja za usluge koje se pružaju preko javnih komunikacionih mreža na fiksnoj lokaciji („Službeni glasnik RS“, broj 101/22), koji stupa na snagu dana 14. septembra 2022. godina, a primenjuje se od  1. avgusta  2023. godine. Do tog perioda primenjivaće se odredbe trenutno važećeg Pravilnika o prenosivosti broja u javnim telefonskim mrežama na fiksnoj lokaciji („Službeni glasnik Republike Srbije“,  broj 52/11).

Donošenju  novog akta  prethodila je analiza dotadašnje prakse u primeni važećeg  pravilnika, pri čemu je uočeno da postoje uslovi za unapređenje postupka prenosa broja  kako bi se  korisnicima olakšao i ubrzao postupak prenosa broja, a istovremeno operatorima pružila mogućnost da efikasnije sprovode proceduru prenosa broja iz jedne mreže u drugu.

Promene koje donosi novi pravilnik u odnosu na važeće odredbe  odnose se, između ostalog, na skraćenje rokova u procesu prenosa broja, zatim na preciznije definisanje odredaba u cilju smanjenja mogućnosti za različito tumačenje odredaba, posebno u delu koji se odnosi na odbijanje zahteva za prenos, kao i na propisivanje mogućnosti  da se  zahtev za prenos broja  podnosi  i elektronskim putem.

Za korisnike je najvažnije da je novim pravilnikom ukinuta mogućnost naplate prenosa broja od strane operatora primaoca, a na teret korisnika, mada je u praksi za korisnike i do sada postupak prenosa broja bio besplatan, kako u fiksnim tako i mobilnim mrežama.

Propisano je, takođe, da se zahtev za prenos broja može podneti i subotom, kao i sa tačno određenim datumom, a  najviše 30 dana unapred. Za poslovne korisnike sa  mnogo  telefonskih brojeva  važno je  to  da  operatori imaju obavezu da dostave podatke o svim njihovim telefonskim brojevima, uz podatke o ugovoru i datumu isticanja ugovora za svaki od brojeva.

Izmene koje donose novi pravilnici u uređivanju postupka prenosa broja u fiksnim i mobilnim mrežama podrazumevaju i izmene u funkcionisanju Centralne baze prenetih brojeva  koju vodi RATEL i koja je ključna za funkcionisanje prenosivosti brojeva. Osim toga, neophodna su i odgovarajuća prilagođavanja u sistemima svih operatora (4 mobilna operatora + 26 fiksnih operatora). Imajući u vidu složenost postupka,  prilagođavanje internih procedura operatora novim pravilima zahteva određeno vreme, pa je bilo je potrebno ostaviti razuman rok za prilagođavanje svih sistema novim zahtevima i omogućavanje sprovođenja oba pravilnika. Budući da se dobrim delom podudaraju i da koriste isti sistem Centralne baze prenetih brojeva, predviđeno je da novi pravilnici koji uređuju prenos broja u fiksnoj i mobilnoj telefoniji počnu da se primenjuju od istog datuma.

RATEL posebno vodi računa da se ne naruši funkcionisanje prenosivosti brojeva i rad sistema Centralne baze prenetih brojeva, preko koga je do danas preneto više od 1,5 miliona brojeva.

Detaljnije informacije nalaze se na sledećem linku https://www.ratel.rs/cyr/page/cyr-prenos-broja.