Usvojen Godišnji izveštaj o radu RATELa za 2019. godinu

15.12.2020

Na Trećoj sednici Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije, koja danas održana u Narodnoj Skupštini Republike Srbije, članovi Odbora razmotrili su Godišnji izveštaj o radu Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge za 2019. godinu.

 Direktor RATEL-a, Dragan Pejović, obrazložio je Odboru Godišnji izveštaj o radu, prilikom čega je istakao da su aktivnosti RATEL-a u 2019. godini bile usmerene na očuvanje konkurentnog tržišta, poboljšanje uslova za rad operatera na tržištu telekomunikacija i poštanskih usluga, obezbeđivanja većeg stepena zaštite krajnjih korisnika, poboljšanje kvaliteta usluga, kao i unapređenje informacione bezbednosti u Republici Srbiji.

Navedeno je da je izdato 12419 pojedinačnih dozvola za korišćenje radio-frekvencija, a oduzeto 4455. U toku prethodne godine izdate su i privremene dozvole za korišćenje radio-frekvencija za T-DAB radio-difuznu stanicu, na šest lokacija, čime je nastavljena faza testiranja za uvođenje terestričke digitalne audio radio-difuzije u Srbiji. U 2019. godini zvanično je započeta faza testiranja uvođenja tehnologije 5G, izdavanjem privremenih dozvola za korišćenje frekvencija u opsegu 3400 – 3800 MHz, koji u sadašnjoj fazi razvoja 5G tehnologije predstavlja osnovni opseg.

Na sednici je bilo reči i o prihodima ostvarenim na tržištu elektronskih komunikacija Republike Srbije u 2019. godini, koji je iznosio oko 206 milijardi dinara, što je više za oko 4 odsto u odnosu na prethodnu godinu. U bruto domaćem proizvodu Srbije prihodi od elektronskih komunikacija su u 2019. godini imali udeo od 3,8 odsto.

Nakon predstavljanja Godišnjeg izveštaja o radu i diskusije koja je usledila, članovi Odbora usvojili su Godišnji izveštaj i izglasali Predlog zaključka koji će predložiti Narodnoj skupštini.

Sednici je predsedavala predsednica Odbora Katarina Rakić, a prisustvovali su i članovi i zamenici članova Odbora: Bojan Torbica, Goran Pekarski, Dejan Kesar, Goran Spasojević, Nikola Vojinović, Milosav Milojević, Nikola Kožović, Maja Grbić, Samir Tandir, Milutin Mrkonjić, Adrijana Pupovac i Zoran Bojanić.

Snimak navedene sednice nalazi se na sledećem linku.