UČEŠĆE RATEL-A NA REGFEST-U

29.09.2022

Delegacija RATEL-a je učestvovala na 19. Međunarodnoj regulatornoj konferenciji pod nazivom „Trenutni i budući regulatorni izazovi, usaglašavanje sa evropskim regulatornim okvirom˝, u organizaciji Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost Crne Gore (EKIP), koja je održana u Budvi, Crna Gora, od 26. do 28. septembra.

Konferenciju je otvorio Branko Kovijanić, predsednik Saveta EKIP-a, koji je istakao tradiciju održavanja ove konferencije, počev od 2003. godine, kao i važnost konferencije, ne samo za razvijanje međusobne saradnje i međusobno upoznavanje sa trendovima u oblasti elektronskih komunikacija, već i za harmonizaciju regulatornih procesa u toj oblasti.

Direktor RATEL-a, Dragan Pejović, je u svom uvodnom obraćanju, takođe, ukazao na značaj regionalne i međunarodne saradnje i važnost ovog skupa za razmenu iskustava između regulatora u regionu i ukratko predstavio najznačajnije ciljeve i planove RATEL-a u narednom periodu.

Predstavnici RATEL-a su održali prezentacije iz tri različite oblasti i predstavili rezultate i planove u sferi analize relevantnih tržišta elektronskih komunikacija, predstojeće korake za sprovođenje javnog nadmetanja za RF spektar namenjen 5G tehnologijama i trenutne aktivnosti u procesu uvođenja digitalnog radija (T-DAB) u Republici Srbiji.

Programske sesije u okviru Konferencije bile su posvećene promociji konkurentnog tržišta, analizama tržišta, regulatornim merama i međunarodnom romingu i terminaciji. Takođe, diskutovalo se i o jačanju zaštite korisnika, identifikaciji najboljih praksi kada je u pitanju svest potrošača, transparentnosti informacija, sa eventualnim fokusom na nove servise poput otvorenog interneta i digitalnih platformi, te o implementaciji i izazovima na uvođenju digitalnog radija (DAB).

Međunarodna konferencija u organizaciji EKIP-a predstavlja jedan od vodećih skupova regulatora iz zemalja centralne i jugoistočne Evrope i posvećena je različitim aspektima regulacije tržišta elektronskih komunikacija, a ove godine je učešće uzelo 167 predstavnika iz 15 država regiona i cele Evrope.