Učešće RATEL-a na Međunarodnoj regulatornoj konferenciji u Ohridu

19.05.2022

Godišnja Međunarodna regulatorna konferencija pod nazivom „Izazovi gigabit društva“ održana je 17. i 18. maja u Ohridu, Republika Severna Makedonija,  u organizaciji makedonske Agencije za elektronske komunikacije.

 

Najvažnije  teme o kojima se razgovaralo bile su: potpisani ugovori  o smanjenju cena roming usluga na Zapadnom Balkanu, pogodnosti za krajnje korisnike, izazovi, finansijski uticaj na biznis plan operatora, politika pravilnog korišćenja, perspektiva regulatora i operatora u progledu primene novih tehnologija, politika frekvencije za brzi mobilni širokopojasni internet, kao i načini efikasne regulative.

 

Predstavnici RATEL-a su imali aktivno učešće na Konferenciji i dali svoje izlaganje na teme „Pregled usluga elektronskih komunikacija  u Republici Srbiji“, zatim „RATEL EMF merenja“, dok su iz oblasti informacione bezbednosti učesnicima su predstavljeni „Trendovi informacione bezbednosti u IKT sistemima od posebnog značaja u Republici Srbiji“.

 

U radu skupa učestvovale su regulatorne agencije Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Albanije, Srbije, telekomunikacione kompanije, predstavnici državnih institucija, akademske zajednice, zvaničnika ITU i EU, kao i ostalih kompanija i ključnih aktera nacionalnih i globalnog tržišta elektronskih komunikacija.