SVETSKI POŠTANSKI SAVEZ – PRVA UNIVERZALNA SVETSKA ORGANIZACIJA

09.10.2019

Poštari sveta danas slave svoj dan. Naime, 9.oktobra 1874. osnovan je Svetski poštanski savez u Bernu. Kneževina Srbija bila je među 22 zemlje koje su osnovale savez. Danas je agencija Ujedinjenih nacija i broji 193 zemlje članice koja svojim aktivnostima omogućuje globalno jedinstvo poštanske teritorije.

Svetski poštanski savez  Union postale universelle, ili Universal Postal Union - UPU je međunarodna organizacija koja koordinira  poštanske politike i pravila između zemalja članica, a time i svetski poštanski sistem. Svaka članica prihvata iste uslove za sprovođenje međunarodnih poštanskih dužnosti. Poštanski savez je prva univerzalna svetska organizacija i kao takva predstavlja najstariji oblik multilateralne saradnje u svetu.

Svetski poštanski savez je ceo svet povezao u jednu celinu i stvorio jedinstvenu teritoriju za uzajamnu razmenu pismonosnih pošiljki. Organizacija i funkcionisanje Svetskog poštanskog saveza zasniva se na aktima donetim usaglašenom voljom svih zemalja članica. Princip jedinstva poštanske teritorije za razmenu pismonosnih pošiljki, pored jedinstva pismonosnih taksa i slobode tranzita, predstavlja osnovicu na kojoj počiva delatnost Svetskog poštanskog saveza.

U cilju što bržeg razvoja i unapređivanja međunarodnog poštanskog saobraćaja, Svetski poštanski savez je usvojio i određene principe: jedinstvo poštanske teritorije; princip slobode poštanskog tranzita; princip jedinstva pismonosnih taksa.

Generalni direktor Svetskog poštanskog saveza, gospodin Bišar Husein, uputio je poruku povodom Svetskog dana pošte i 145 godina od osnivanja Svetskog poštanskog saveza.

„Na Svetski dan pošte, najlepše zahvaljujem svim građanima sveta, vladama, ovlašćenim operatorima, Ujedinjenim nacijama, civilnom društvu i svima koji su dali doprinos da bi se kreirao „Jedan svet. Jedinstvena poštanska mreža”. Obeležavajući 145 godina postojanja SPS-a, vredi podsetiti koliko naša organizacija pomaže čovečanstvu. Najbolji način da se proslavi prošlost je da se teži boljoj budućnosti. U ovoj misiji vođeni smo potrebom da pomažemo čovečanstvu u prevazilaženju izazova, da bismo bili u mogućnosti da obezbedimo budućnost koju svi želimo za našu planetu. Ovo je najbolji način da se ostvari razvoj i napredak u svetu“.