Stupanje na snagu izmene Pravilnika o prenosivosti broja za usluge koje se pružaju preko javnih mobilnih komunikacionih mreža

18.08.2022

Dana 19. avgusta 2022. godine stupa na snagu izmena kojom je predviđeno da će se Pravilnik o prenosivosti broja za usluge koje se pružaju preko javnih mobilnih komunikacionih mreža, („Službeni glasnik RS“, broj 13/22, u daljem tekstu: Pravilnik), primenjivati od 1. avgusta 2023. godine, odnosno da će do tog perioda na snazi biti odredbe trenutno važećeg Pravilnika o prenosivosti broja za usluge koje se pružaju preko javnih mobilnih komunikacionih mreža („Službeni glasnik RS”, broj 101/14, u daljem tekstu: važeći pravilnik).

Ovo u praksi, između ostalog, znači da do navedenog perioda operator primalac broja i dalje može zahtevati da pretplatnik plati naknadu za uslugu prenosa broja u iznosu do 200,00 dinara, dok operator davalac broja  ne može zahtevati od pretplatnika naknadu troškova za prenos broja. Prema našim saznanjima, u praksi po navedenom osnovu do sada nije bilo slučajeva naplate prenosa broja od strane operatora primaoca, a na teret pretplatnika, imajući u vidu da je važećim pravilnikom to predviđeno samo kao mogućnost koju operatori da sada nisu koristili.

Kada govorimo o odredbama Pravilnika koji će, kako je navedeno, biti u primeni od naredne godine, njegovom donošenju prethodila je analiza dotadašnje prakse u primeni važećeg pravilnika, pri čemu je uočeno da postoje uslovi za unapređenje postupka prenosa broja i iz tog razloga je RATEL doneo novi Pravilnik, a sve u cilju jasnijeg definisanja i ubrzavanja postupka prenosa, kao i zaštite korisnika u slučajevima kada dolazi do odlaganja prenosa.

RATEL je, takođe, izvršio i analizu procesa prenosa broja za korisnike fiksne telefonije koja je pokazala da i tu ima mesta za značajno unapređenje, imajući u vidu da su u primeni odredbe pravilnika iz 2011.godine. S tim u vezi, u toku je i priprema novog pravilnika o prenosivosti broja za usluge koje se pružaju preko javnih  komunikacionih mreža na fiksnoj lokaciji. Istovremenim početkom implementacije oba pravilnika omogućiće se da korisnici i fiksne i mobilne telefonije koriste iste pogodnosti.

S obzirom da sve navedene izmene podrazumevaju i izmene u funkcionisanju Centralne baze prenetih brojeva koju vodi RATEL i koja je ključna za funkcionisanje usluge prenosivosti brojeva, kako u fiksnim tako i u mobilnim mrežama, kao i da su prilagođavanja neophodna i u sistemima svih operatora (4 mobilna operatora + 26 fiksnih operatora) bilo je potrebno ostaviti razuman rok za prilagođavanje svih sistema novim zahtevima i omogućavanje implementacije Pravilnika. Naime, potrebno je i određeno vreme da se izvrši i prilagođavanje internih procedura operatora novim pravilima, a imajući u vidu složenost postupka i neophodnost da se obezbedi da proces prenosivosti brojeva kod korisnika ne izaziva prekid u  korišćenju usluge.

https://www.ratel.rs/cyr/page/cyr-prenos-broja

http://www.prenesibroj.rs/Uputstvo_NPT_sr_c.pdf