Saradnja RATEL-a i FTN-a

25.04.2017

Prof. dr Rade Doroslovački, dekan Fakulteta tehničkih nauka i dr Vladica Tintor, direktor RATEL-a potisali su Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji između Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge i Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada.

Sporazum obuhvata saradnju u oblastima naučnih istraživanja, rada na naučnim projektima, specijalizacije i sertifikacije inženjerskog kadra, tehničke kontrola projekata, kao i druge oblike saradnje koja su od obostranog interesa.

„Agenciji je prirodan izbor saradnje sa tehničkim fakultetima. Mi sa FTN-om sarađujemo već deset godina. RATEL-ovoj mreži za kontrolu spektra nisu dovoljna postojeća dve centra u Nišu i Dobanovcima, tako da u narednom periodu planiramo uspostavljanje kontrolno-mernog centra u Vojvodini. To je prilika novosadske studente obučavamo za rad u kontolno-mernim vozilima, ali i u ostalim oblastima iz delatnosti rada agencije“, rekao je Vladica Tintor.

Do sada su RATEL i FTN sarađivali na dva projekta sa Katedrom sa poštanski saobraćaj i komunikacije i Katedrom za teorijsku elektrotehniku, na kojoj se trenutno radi na projektu razvoja mreže za monitoring elektromagnetnog polja. Narednih dana u okviru kampusa RATEL će postaviti mernu stanicu koja će meriti nejonizujeće zračenje u ovoj zoni. Planira se da se saradnja sa FTN-om ostvari i u oblasti informacionih tehnologija i informacione bezbednosti.