Ratel sa predstavnicima Saveta stranih investitora

01.02.2019

Tradicionalni sastanak predstavnika RATEL-a i Saveta stranih investitora održan je sa temom “Plan rada Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge za 2019.”

Na sastanku je predstavljeno devet prioritetnih zadataka u radu RATEL-a u 2019. godini, od kojih se najviše aktivnosti očekuje na unapređenju regulatornog okvira, zaštiti korisnika usluga elektronskih komunikacija, poštanskih usluga i razvoja sistema za koordinaciju i prevenciju rizika u IKT sistemima. RATEL će raditi na poboljšanju konkurentnosti na telekomunikacionom tržištu, unapređenju položaja RATEL-a na domaćem i međunarodnom planu i  razvoju saradnje na regionalnom nivou.

“U izradi je studija „Izbor optimalnog aukcijskog modela prodaje frekvenijskog opsega za 5G tehnologiju“, priprema regulative za implementaciju 5G tehnologije,  kao i nastavak izgradnje Sistem za monitoring RF spektra u cilju uspostavljanja permanentne kontrola korišćenja RF spektra na najvećem delu teritorije Republike Srbije i u bližem okruženju“, rekao je dr Vladica Tintor direktor RATEL-a, i dodao da će agencija nastaviti  sa društveno odgovornim poslovanjem kao što je kontinualno merenje nivoa elektromagnetskog polja,  uporedno merenje parametara kvaliteta mobilnih mreža i  uspostavljanja Portala za poređenje maloprodajnih cena usluga elektronskih komunikacija.

Sastanku RATEL-a i Saveta stranih investitora prisustvovali su predstavnici Telenora, Vip Mobile, Evropske banke za obnovu i razvoj, CRISC-a i advokatskih kancelarija iz Beograda. Inače, Odbor za telekomunikacije i informacione tehnologije Saveta stranih investitora okuplja 30 članica uključujući i mobilne operatore koji rade na teritoriji Srbije.